Meme Kanseri sonrası estetik ameliyat

Kadınlarda görülen en yaygın kanser türü meme kanseridir. Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Meme kanserine erken teşhis konulursa hastanın yaşama oranı %96'dır. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme kanseri sonrası estetik ameliyat sürecini derledik. İşte Meme Kanseri sonrası estetik ameliyat süreci...

Meme hücrelerinde gelişen kanser türüne meme kanseri denir. Meme kanserine erkekler de yakalanır ancak kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Meme kanseri akciğer kanserinden sonra görülme sıklığı en yaygın kanser tipidir. Meme kanseri sonrası hasta tekrar eski haline gelmek, psikolojik açıdan da rahatlamak için estetik ameliyat olmak isteyebilir. Ancak hastanın yaşı, geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar, vücudunun şekli, psikolojik durumu göz önüne alınarak hangi tekniğin kullanılacağı karar verilmelidir. Meme kanseri tedavisinde yaşam mücadelesi verilirken aslında sadece estetik bir yapı gibi gözüken meme dokusunun bütünlüğünün olusturulmasının hastanın psikolojik olarak desteklenmesinde ve hayata olan bağının kuvvetlendirilmesindeki önemi büyüktür.

Reklam
Reklam

Meme kanseri sonrası estetik ameliyat izleyin...

[Meme kanseri sonrasi estetik ameliyat nasil olur?](http://www.nasil.tv/Meme-kanseri-sonrasi-estetik-ameliyat-nasil-olur)[![](//www.nasil.tv/s/z31/img/elogo.png)](http://www.nasil.tv)

Meme kanseri sonrası estetik ameliyat

Meme kanseri sonrasında estetik ameliyatlar 2 şekilde olabilir ya konulan protez veya valve olan expanderlerle olabilir yada kendi dokumuz dediğimiz otolok dokularla olabilir. Bunlar erken yada geç dönemlerde farklı şekillerde uygulanabilir.

Hangi seçeneğin uygulanacağı veya hasta için hangisinin uygun olduğu hasta ile beraber alınacak karar sonucunda uygulanabilir.

Bu iki yöntemde de iyileşme süreçleri farklılık gösterebilir. Yeni jenerasyon protezlerde eskisi gibi 10-15 yılda bir protezi değiştirmek söz konusu değil. Otolok doku konulduğu zaman ameliyat ve iyileşme süreleri biraz daha uzun olacaktır.

Reklam
Reklam

Her hastaya uygun bir tek yöntem söz konusu değildir. Hastanın yaşı, geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçlar, vücudunun şekli, psikolojik durumu göz önüne alınarak hangi tekniğin kullanılacağı karar verilmelidir.

Bir hastanın radyoterapi görmesi sonrasında eğer dokuları uygun değilse ona protez koymak uygun olmayabilir, ona kendi dokusundan meme yapma daha uygun görülebilir. Bu 2 yöntemde de doktor ve hastanın beraber karar vermesi hastanın en uygun olduğu, kendini en iyi hissettiği dönemlerde hastaya uygulanmalıdır.

Meme kanseri sonrası estetik ameliyatlarda iyileşme

İyileşme, daha önce bahsettiğimiz gibi hastanın yaşına, geçmişine, aldığı ilaçlara, fiziksel aktivitilerine göre değişiklik gösterir; ama yapılan amelliyatın akıcılığına ve tekniğine göre de iyileşme süreçleri değişir.

Meme kanseri sonrasında bir protez veya valvelı bir expander konulduktan sonra ki süreç otolok ögmantasyon sonrasıyla karşılaştırıldığında daha kısadır.

Bunu şöyle düşünebiliriz herhangi bir memenin içine bir silikon koyup onun iyileşme süreci 6-8 haftayken bir expanderin ki biraz daha uzayabilir.Her 2 hafta da bir yada haftada bir o expanderi şişirmek ve bu expanderin şişmesi sonucu onun çıkartılması ve üstüne silikon konulmasıyla 8-10 haftalık bir süreç alırken otolok dokuyla yapılan meme formasyonlarında biraz daha uzun süreli zaman gerektirecek ve sizinle bağlantılı olarak yaranın iyileşme süreci de değişecektir. Aynı zamanda otolok dokunun alındığı bölge ve memeninde iyileşme süreci farklılık gösterecektir.

Reklam
Reklam

Meme kanseri sonrasında her hasta ameliyat olabilir bunun süreçleri farklı olabilir. Meme kanseri sonrasında radyoterapi ve uzun süreli radyoterapi, kemoterapi almış bir hastanın eğer ki dokularında bir farklılık varsa (dokuda yanma, deride yanma,deride fibrotik yapılarının bozulması) biraz daha zaman tanımak gerekir. Bu durumda meme dokularının iyileşmesini beklemek ve ardından ameliyatı yapmak gerekebilir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi her ameliyat her hasta için uygun değildir.

Meme kanseri sonrası estetik ameliyatın zararı hakkında

Meme kanseri sonrasında estetik ameliyatın bir zararı yoktur. Tabiki her ameliyatın birbirinden farklı iyi yada kötü sonuçları ortaya çıkabilir. Yeni bir memeye sahip olmak istediğimiz için bu durumun getirileri kadar götürüleri de olabilir. Bunları göz ardı etmemek lazım. Sonuçta konulan ürün bir protez ve vücuda yabancı olan bir madde.

Hasta ve doktorun çok iyi ilişki içinde olmaları lazım. Önceden bu komplikasyonları, hasta ve doktorun konuşması gerekir. Kanser olmadan konulabilecek herhangi bir protezin de kontrendikasyonları olabilir. Kapsül fibrozu olabilir, vücut bunu kabul etmeyebilir. Vücudun kabul etmemesinden dolayı sıvı birikimi olabilir. Diğer taraftan kendi dokusundan olan rekonstrüksiyonlarla da doku yetmeyebilir, dokunun altına yeniden slikon konulabilir ya da doku alınan yerde problem çıkabilir, iyileşmede gecikmeler olabilir, dokunun yerine adaptasyonunda bir problem olabilir, kanlanmasında bir problem olabilir. Tüm bunlar bunlar en başında hasta ve doktorun birbirleri ile konuşup anlaşması gereken konulardır.

Reklam
Reklam

Her hastaya ameliyat yapılır. Komplikasyonlar her ameliyatın sonunda olabilir. Ancak meme kanseri sonrası bir kadına tamamen dişiliğini geri kazandırmak, meme dokusunu geri vermek istiyorsak, küçük uyumsuzluklar ve komplikasyonlar göz önüne alınarak yapılmalıdır.

Meme kanseri sonrası estetik ameliyatının ardından dikkat edilmesi gerekenler

Meme kanseri sonrasında dikkat edilmesi gerek 3-4 tane husus vardır. Meme kanseri sonrası protez koyduğumuzu farz edersek 6-8 hafta kadar spor yapmak yasaktır. Ağır aktiviteleri uygulamak yasaktır.

Çok sıcakta bulunmak dokunuzu ödem ile şişireceği için size rahatsızlık verecektir bunu çok fazla istemeyiz. Yara yerlerinin iyileşmesi için çok fazla hareket etmenizi istemeyiz. 6-8 hafta kadar hiç çıkartmadan kullanmanız gereken sütyenleriniz vardır. Kullandığını su geçirmez flasterlerinizi kesinlikle çıkarmamanız gerekir. Çünkü yara üstüne ne kadar baskı gelirse yara iyileşmesi, kabarması, kızarması o kadar azalacaktır.

Öte yandan otolog doku ile yaptığımız rekonstrüksiyonlarda alınan yerin, bölgenin iyileşmesi için kullandığımız korseler vardır. Bu korselerin çıkartılmaması gerekir ki oradaki iki doku birbirine yapışsın ve orada sıvı birikimi olmasın. yine aynı şekilde memeye getirilen dokunun üstündeki flasterlere dikkat etmek gerekir. Daha sonrasında kol da olabilecek herhangi bir lenf problemlerinde şişmeleri engellemek için de lenf drenajları uygulanabilir. Aynı şekilde memeye meme masajları uygulanabilir.

Reklam
Reklam

Her ameliyatında kendi getirdiği paketler vardır. Bu paketlerinde nasıl tedavi edileceği, nasıl giderek azaltılacağı her ameliyattan sonra tarafımızdan sizlere anlatılır.

Bu büyük bir külfet değildir. Sonuçta unutulmamaldır ki, yarım kalan bir kadını tam bir kadına çeviriyoruz ona meme dokusunu vererek kadınlığını veriyoruz. Buna da bir kaç hafta sabrederek sosyal aktivitelerinden biraz daha geri planda durarak hayatının devamını yeni bir meme dokusuyla geçirme şansını yakalamış olduğunu unutmadan bakıldığında büyük bir problem olmadığı gözükecektir.

Meme kanseri sonrası estetik ameliyatlarda kullanılan maddeler

Meme kanseri sonrasında rekonstrüksiyon yapmak için 2 seçenek vardır. Bunlardan biri slikon protezler veya expander dediğimiz valve'li protezlerdir. Ya da otolog doku dediğimiz kendi dokunuzdur.

Bunların hepsi her hastaya uygun olmamakla beraber her hastaya rekonstrüksiyon yapılabilir. Her tekniğin kendine göre zorlukları ve kolaylıkları da vardır. Bu iki teknikte farklı zamanlarda farklı şekillerde uygulanabilir. Slikon yada expander direk ameliyat sırasında mastektomi sonrasında uygulanabilir. Aynı şekilde otolog doku da ameliyat sonrasında uygulanabilir. Ya da hastalığın gidişatına göre daha geç evrelerde de uygulanabilir.

Reklam
Reklam

Ancak baz olan iki teknik vardır. Protezlerle yapılan meme rekonstrüksiyon ya da kendi dokunuzla yapılan meme rekonstrüksiyonudur.

MEME KANSERİ NEDİR?

Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türüdür. Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir.[1][2] Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat fazladır. 1970'lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır ve bu artışa modern, Batılı yaşam tarzı sebep olarak gösterilmektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde görülme sıklığı, dünyanın diğer bölgelerinde görülme sıklığından daha fazladır. Meme kanseri, yayılmadan önce, erken tespit edilirse,hasta %96 yaşam şansına sahiptir. Her yıl 44000'de bir kadın meme kanserinden ölmektedir. Meme kanserine karşı en iyi koruyucu yöntem erken teşhisdir.

Meme kanserinin birçok tipi vardır. En sık rastlanan duktal karsinoma, memenin süt kanallarında başlar. Meme kanseri memenin dışına yayıldığında koltuk altındaki lenfatik nodüller en sık görülen yayılım yerleridir. Kanser hücreleri memenin diğer Lenf Nodlarına, Kemiğe, Karaciğer ve Akciğere yayılabilir. Her kadın meme kanseri gelişme riskine sahiptir. Gerçekte meme kanseri gelişen kadınların çoğunda risk faktörleri belli değildir.

Reklam
Reklam

Meme kanseri riskini arttıran faktörler

-50 yaş üzerinde olunması
-Yakın akrabalardan biri meme kanseriyse, (anne veya kızkardeş meme kanseri ise, 2-3 kat daha fazla)
-Daha önceden diğer memede kanser tespit edilmiş olması
-Adet görmeye 12 yaşından önce başlamış olması
-Hiç gebe kalmamış olması
-Adet görmesi 50 yaşından sonra da devam ediyor olması

Araştırmalar, meme hücreleri içerisinde, meme kanser riskini artıran bazı genler olduğunu göstermektedirler. Genetik değişiklikler, aileden (herediter) olabilir veya hayat boyu gelişebilirler. Meme kanseri genellikle tek bir hücrede başlar. Günümüzde meme kanserinin nedeni ve nasıl gelişim göstereceği tam olarak bilinmemektedir. Meme kanseri kompleks bir hastalıktır. Her vaka birbirinin aynısı değildir. Meme kanserinin içinde bulunduğu evreye "stage" denir. Gerçek stage'in bilinmesi, doktorun tedavi planını yapmasını sağlayacaktır.

-İnsan, yaşamında meme kanserine sebep olacak herhangi bir yanlış yapmamış olsa da bu hastalığa yakalanabilir.
-Meme kanseri bulaşıcı değildir, başka bir hastadan bulaşmaz.
-Meme kanseri, stresle veya memeye travmayla (darbeyle) meydana gelmez.
-Meme kanseri gelişen çoğu kadının risk faktörü veya ailesinde hastalığa ait bir hikâye yoktur.

Reklam
Reklam