‘Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır’

Mersin’de yaşayan Roman kadınlara yönelik olarak konuyla ilgili olarak bir eğitim konferansı organize edildi

Akdeniz Belediyesi ile Akdeniz Rotary Kulübü işbirliğinde organize edilen konferansta, Roman kadınlara ‘meme kanserinde erken teşhisin önemi’ konulu eğitim verildi.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Umut Kutlu Dilek, her 8 kadından 1’inin meme kanserine yakalandığına dikkat çekerek, erken tanı ve tedavinin hayat kurtardığını vurguladı. Akdeniz Belediyesi, halk sağlığının korunmasına ilişkin hizmet ve projelerine devam ediyor. Akdeniz Belediyesi ile Akdeniz Rotary Kulübü işbirliğinde, Mersin’de yaşayan Roman kadınlara yönelik olarak ‘meme kanserinde erken teşhisin önemi ve menopoz’ konulu konferans düzenledi. Belediye konferans salonunda organize edilen konferansın açılış konuşmasını Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Delegesi Ali Daylan yaptı.

Reklam
Reklam

“Roman toplumu olarak, bu şehirde var olduğumuzu ve hassasiyetlerimiz olduğunu tüm halkımızla paylaşmaya çalışıyoruz” diyen Daylan, “Roman toplumu, daha bu şehir kurulmadan 100 yıl önce de vardı. Romanlar olarak yoksulluk sınırları içinde ama onurlu bir şekilde varlığımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bundan sonra da hem varlığımızı sürdürmek hem de projeler geliştirerek toplumla entegrasyon (uyum) sürecimizi kısa bir sürede kapatmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

‘Bizi en iyi Akdeniz Belediyesi anlıyor’
Ali Daylan, Romanlar olarak ciddi problemler yaşamalarına rağmen, gerek devlet kurumları gerekse de kimi yerel yönetimlerin kendileri ile ilgilenmediğini de ifade ederek, “Fakat Mersin’de özellikle Akdeniz Belediyesi’nin varlığı, biz Romanlar açısından çok önemli. Sorunlarımızı yakinen bilmeleri bizim için büyük bir kazanç. Bundan sonra da birlik ve dirlik içinde, insani sorunlarımızı, bu ülkenin vatandaşı olduğumuzu ve bir takım haklarımız olduğunu bilmek zorundayız” diye konuştu.

Akdeniz Rotary Kulübü Dönem Başkanı Bülent Şahin de konuşmasında, kulübün topluma hizmet için var olduğunu ifade etti. Şahin, “Meme kanseri, günümüzde erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilen bir hastalıktır. Ama bütün gelişmelere rağmen kadınlar tarafından çok iyi tanınmadığı için hala en çok korkulan hastalıkların başında geliyor” dedi.

Reklam
Reklam

‘Kadın olmak gerçekten de çok zor’
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Umut Kutlu Dilek ise sunumunda, meme kanserinin erken teşhisi ve tedavi yöntemleri konusunda, katılımcılara nasıl bir yol izleyebileceklerini anlattı. “Kadın olmak gerçekten de zor. Çünkü farklı birçok sorun, zor bir hayatın sorumluluğu hep kadınların sırtına biniyor” diyen Doç. Dr. Dilek, “Kadınların sağlık problemleri de yaşla birlikte farklı nitelikler kazanıyor. Örneğin kadınlar 15-49 yaş arasında özellikle genel sorunlar, gebelikle ilgili problemler ve doğum sonrası karşılaşılan sorunlar yaşar. Ülkemiz için ortalama menopoz yaşı 49’dur. Kadınlar, 50’li yaşlardan sonra da bu döneme ait özel problemler yaşıyorlar. Erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da kanserlerle karşılaşıyoruz” dedi.

‘Her 8 kadından 1’i meme kanseri riski ile yaşar’
Bugün dünyada en fazla gözlenen meme kanserinin, öncelikle kadınları hedef aldığının altını çizen Doç. Dr. Dilek, “Kabaca her 8 kadından biri, yaşamı boyunca bu problemle karşı karşıya kalabiliyor. Tabi bireyin bu konuda tek başına bir şey yapması zordur. Sağlık Bakanlığı ve kurumların, kadını koruyacak ve bu problemlerden uzak tutacak yöntemler geliştirmesi kullanması gerekiyor. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı’nca kurulan KETEM adı verilen kanser erken teşhis merkezleri var. Bu merkezler, devlet hastanelerine bağlı ve ücretsiz hizmet veriyor. Özellikle kadınlar açısından önem arz eden meme kanseri için tarama amacıyla bu merkezlere başvurulabiliyor” diye konuştu. Yıllardır söylenen ‘kanserden değil geç kalmaktan korkun’ sözünün geçerliliğini koruduğunu kaydeden Dr. Dilek, “Kanserin tanısının geç konmasından korkmak lazım. Zira artık 50 yıl öncesi gibi çaresiz de değiliz” dedi.

Reklam
Reklam

‘Meme kanserinin ortaya çıkışı 10 yılı alabiliyor’
Doç. Dr. Umut Dilek, hastanın kendisinin farkına varıp erken teşhisi sağlayacak kendi kendini muayeneden de bahsederek, şunları söyledi: “Ele gelen kitleler ve görüntü değişikliği ortaya çıkmış ise, hastalık ilerlemiştir. İşler o noktaya gelmeden önce bazı testleri belli zamanlarda yaptırarak problemlerden uzak durabilirsiniz. Çünkü meme kanserinin ortaya çıkması en az 10 yıl alıyor. Yani eğer düzenli bir şekilde doktor muayenesinden geçer ve taramalarınızı yaptırırsanız, hastalığınızı erken teşhis eder ve tedavi olabilirsiniz. 40 yaş altında ortalama 3 yılda bir, 40 yaş üzerinde ise 2 yılda bir doktor muayenesi yaptırmanız gereklidir.”

“Kadınlar kendi kendilerinin doktoru olup, kendilerini muayene edebilir ve bu yolla kanserli kitleyi fark edebilirler” diyen Doç. Dr. Dilek, “Tabi sonuçta bu teşhis ve tedaviyi bir meslek profesyonelinin yapması çok çok farklıdır. Bu muayene de tek başına yeterli değildir. Tabi kadın bunu her ay düzenli olarak yapmalı ama en azından 2-3 yılda bir hekimlere başvurması gereklidir. Ve özellikle 35 ila 40 yaş arasındaki kadınlar, KETEM’lere başvurarak mutlaka mamografi çektirmelidir” dedi. Konferans, Roman kadınların, Doç. Dr. Umut Kutlu Dilek’e, konuyla ilgili sorularıyla devam etti.
Fotoğraf: Çiğdem YURDAGEL

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz