Meme Kanserinde Erken Teşhis Önemi

İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Fatma Alpay, kanser türleri arasında ilk üç sırada meme kanserinin...

İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Fatma Alpay, kanser türleri arasında ilk üç sırada meme kanserinin bulunduğunu açıklayarak erken tanı ve teşhis için yılda iki kez tarama amaçlı mamografi çekilmesi gerektiğini belirtti.

Yakalandığı göğüs kanserini yendikten sonra meme kanseri tedavisi konusunda çeşitli girişimlerde bulunan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, erken teşhis alternatifinde rol model oldu. Kestelli’nin geçen yıl başlattığı ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) ile Sağlık Bakanlığı tarafından destek gören ‘Annem Kanseri Yendi’ projesi kapsamında alınan mobil mamografi aracı, 3 gün boyunca ücretsiz olarak İzmirli kadınlara meme kanseri taraması yapacak. Kestelli, İTB binası önünde düzenlenen tanıtım etkinliği ile meme kanserine dikkat çekmek ve erken tanı ile söz konusu kansere ilişkin tüm endişelerin giderilebileceğini belirtti. Gördüğü tedavi sonrasında sağlığına kavuştuğunu ifade eden Kestelli, özellikle iyileştikten sonra çocuklara yönelik sosyal sorumluluk içeren projeler üzerinde çalışmak istediğini ancak girişimini annelere olumlu katkı sağlaması açısından kullandığını ifade etti. Kestelli, “İyileştikten sonra, bu konuda bir şeyler yapma sorumluluğu hissettim. Gönlümde hep çocuklar için bir proje geliştirmek vardı. Ancak annelere katkı vermenin doğrudan çocuklara dokunmak anlamına geldiği çok açıktı. Sağlık kurumlarına erişimi zor olan kadınlara meme kanseri taraması yapacak bir gezici mamografi aracı alıp devlete hibe etmeye karar verdim. Annem Kanseri Yendi Projesi böyle doğdu” dedi.

Reklam
Reklam

“ELLE MUAYENEYE DİKKAT”

İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Fatma Alpay da kadınların meme dokularını tanımalarında elle yapılan muayenelerini aksatmamalarını gerektiğini söyledi. Alpay, “Türkiye’de kanser türleri arasındaki ilk üç sıradan biri meme kanseri. Meme kanserine dikkat etmemiz gereken hususlardan en önemlisi kendi meme dokumuzu tanımaktır. Bunun için de ayda bir defa kendi meme dokumuzu muayene etmemiz gerekiyor. Yapılan araştırmalarda tespit edilen 10 meme kanserinden birinde, kişilerin kendi muayenesi sonucu ortaya çıkış teşhisi görülmüştür. Muayenelerine dikkat etsinler ve aksatmadan düzenli olarak sürdürsünler. Böylelikle erken tanıyı ve teşhisi kolaylaştırmış oluruz. Yılda iki kez tarama amaçlı mamografi çektirmemiz gerekiyor. Eğer bir sorun varsa doktor takibinde kontrol altına alınması gerekiyor” dedi.

Ardından bazı kadınlar, gezici mobil mamografi aracında meme kanseri taraması yaptırdı. Tarama yaptıran kadınlardan Sevilay Akın, “Muayene oldum. Kişisel bilgilerim alındı ve en son ne zaman mamografi çekildiğim soruldu. Şüphe üzerine geldim. Şimdi sonuç bekliyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Gezici mamografi aracı üç gün süre ile İTB binası önünde 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: