Meme onarımıyla daha güçlü bir sen

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Alper Tuncel, meme kanseri sonrası yapılan meme onarım ameliyatının detaylarından bahsetti.

Başta meme kanseri olmak üzere meme hastalıkları kadınların en sık karşılaştıkları hastalardan bazılarıdır. Günümüzde meme kanserine yaklaşık olarak her 8-10 kadından birinde rastlanmaktadır. En sık görülen kanser türlerinden birisi olan meme kanserini başlangıç evrelerindeyken tedavi etmek mümkün olsa da tedavi genellikle memenin alınması ile sonuçlanmaktadır. Bu gibi durumlarda tedavinin fiziksel olduğu kadar ruhsal sonuçları da bulunmaktadır. Hastalar bu operasyonun sonucunda kendilerini eksik ya da mutsuz hissederler. Meme rekonstrüksiyonu ise kanser sonucunda alınan memenin yerine çeşitli yöntemler kullanılarak memenin bir benzerinin yapılması demektir.

Reklam
Reklam

Meme Onarım Türleri

Meme onarımı, onarımın yapıldığı zaman bakımından ikiye ayrılmaktadır. Meme rekonstrüksiyonu adı da verilen bu işlem erken ve geç olarak ikiye ayrılmaktadır. Erken onarımı genellikle erken evre meme kanserlerinde uygulanmaktadır. Memenin alınacak olduğu ameliyata plastik cerrahi ekibi de dahil olur ve memeyi yeniden şekillendirir. Bu yöntemin bazı kendine has avantajları bulunmaktadır. Erken meme onarımında meme hemen yerine konduğu için uzuv kaybı hissiyatı ya da psikolojik travma meydana gelmez ya da daha az şiddetli olur. Ayrıca hasta tek operasyonda iki işlem birden görür. Geç meme onarımı ise kemoterapi ya da radyoterapi gibi tedaviler gerekli görülürse tercih edilir. Bu duruma onkolog, genel cerrah ve plastik cerrah bir arada karar vermektedir.

Meme Onarım Yöntemleri

Alınan memenin yeniden oluşturulmasında kullanılan dokulara göre iki farklı onarım yöntemi bulunmaktadır. Radyoterapi kaynaklı damarsal hasarlanmaların olmadığı durumlarda hastanın kendi dokusu kullanılmaktadır. Bu hastaların şeker, kalp ya da başka ciddi hastalıklara sahip olmaması tercih edilir. Hastanın kendi dokusunun kullanıldığı operasyonlarda genel olarak sırt, karın, kalça, bacak içi gibi farklı bölgelerde yer alan dokular kullanılmaktadır. En sık tercih edilen bölge ise karın bölgesidir. Eş zamanlı gerçekleştirilen onarımlarda meme derisi sağlam kalmaktadır. Bu nedenle kas dokusunun altına protez yerleştirilebilmektedir. Ancak geç onarım durumunda cildin elastikiyetini kazanabilmek için ilk olarak doku genişletici uygulamaların yapılması ve sonrasında protez uygulaması yapılabilmektedir. Her ne türde ve yöntemde olursa olsun meme onarımı hastaların hem fiziksel hem de ruhsal açıdan daha az yara almalarına yardımcı olmaktadır.

Reklam
Reklam

Op. Dr. Alper Tuncel
** Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
www.dralpertuncel.com
https://www.instagram.com/dralpertuncel

**