Türkiye’de 2.36 milyon devlet memuru görev yapıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sayısı ise 3.2 milyona yükseldi. İl il oranlara bakıldığında her yıl memur alımlarında bir artış söz konusu. Türkiye’de en fazla devlet memuru eğitim- öğretim hizmetlerinde istihdam ediliyor. Eğitim-Öğretim hizmetlerinde 821 bin 320 memur çeşitli illerde görev yapıyor. Eğitim – Öğretim hizmetlerinde çalışan memur sayısını 451 bin 85 kişi ile genel idare hizmetleri izliyor. Sağlık hizmetlerinde çalışan memur sayısı ise 386 bin 561. Emniyette ise 251 bin 672 memur bulunuyor.
Memur olmak için girilen KPSS sınavında alınan puan tercih sıralaması için büyük önem taşır. KPSS’de en düşük 60 puan almak gerekmektedir. 60 puanın altında kalan adaylar tercih yapma hakkını elde edemiyorlar. Sınavda alınan puan adayın 2 yıl boyunca tercih yapma hakkını saklı tutar. Yeni ilk yıl 60’ın üzerinde puan alan bir aday, 2.yıl sınava girmeden tercih yapma şansına sahiptir.
Memur olmak için (A) grubu, (B) grubu ve de orta öğretim ve lise mezunlarının girdiği (C) grubu kadrolar bulunur. Devlet memuru olabilmek için 18 yaşın tamamlanmış olması gerekir. Sonrasında ÖSYM tarafından yapılan tercih kılavuzları ve tercih formları doldurularak yine ÖSYM’nin belirlediği kuruluşlara teslim edilmesi gerekir. 60 puanın üzerinde almış ve ÖSYM tarafından yerleştirilen adayların tebligatları adreslerine gönderilir. Memur alımı ile duyurumları Devlet Personel Başkanlığı tarafından Resmi Gazete aracılığıyla yapılır.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Başbakanlık Başmüşavirliği, Milli istihbarat Teşkilatı, Milli Güvenlik Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, TOKİ Başkanlığı gibi kurumlar sınavsız atama yoluyla memur istihdam edebiliyor. Ayrıca Devlet sanatçıları da herhangi bir sınava girmeden devlet memuru olabilir.
KPSS sınavı sonrası ÖSYM’nin yapacağı yerleştirmelerde tercih sırası yaparken dikkatli olmak gerekir. Bir önceki dönem almış olduğu memur sayısı ve bunların almış oldukları puanları kontrol ederek ona göre tercih yapmak gerekir. Bu sebeple yüksek puan alan bir aday tercih sıralamasında o kuruma giremeyebilir. Ayrıca kurum da kadro açmazsa yine aday yerleşmeden dışarıda kalabilir.