Memur annelere süt izni

Kadın memurların doğumdan sonraki 4 ay günde 3 saat, sonraki altı ay ise 1.5 saat süt izni kullanmasını öngören tasarı, TBMM AB Uyum Komisyonunda kabul edildi.

Tasarıya göre, kadın memura, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilecek. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi 8 haftalık aylıklı izin süresine 2 hafta eklenecek.

Ancak sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporuyla belgeleyen kadın memur, isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilecek. Bu durumdaki kadın memurun isteği halinde, doğum öncesinde çalıştığı süreler ve doğumun 3 haftalık izin süresi içinde gerçekleşmesi halinde kullanılmayan süreler doğum sonrası aylıklı izin süresine eklenecek.

Reklam
Reklam

Aylıklı doğum izin sürelerinden sonra kadın memurlara çocuklarını emzirmeleri için 4 ay süre ile günde 3 saat, daha sonraki 6 ayda ise günde 1.5 saat süt izni verilecek. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanacağı kadın çalışanın tercihine bırakılacak.

Doğum sonrası kadın memurlara verilen 8 haftalık izin hakkından, en fazla 2 yaşında bir çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur ile aynı koşullarla münferit olarak geçici bakım sözleşmesi yapan erkek memur da sözleşme tarihinden itibaren yararlanacak.

Kadın memurlara, hamileliklerinin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonra 6 ay süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmeyecek.

ERKEKLERE DE ÜCRETSİZ İZİN

Doğum yapan kadın memura verilen aylıklı izin sürelerinin bitiminden sonra çocuğun bakımı için kadın memura veya devlet memuru olan eşine istekleri üzerine her biri için ayrı ayrı olmak üzere 6 aya kadar aylıksız izin verilecek. Bu haktan, en fazla 2 yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur veya devlet memuru olan eşi de aylıklı izin süresinin bitiminden sonra yararlanacak. Bu süre eşlerin talebi halinde, birbirini izleyen iki dönem halinde kullanılabilecek. Kadın memur veya eşinin istekleri halinde bu izin 12 aya kadar uzatılabilecek. İş Kanununa tabi olarak çalışan, doğum yapan veya evlat edinen işçinin memur olan eşi de ayın süre ve koşullara uygun olarak bu haktan yararlanabilecek. Münferit olarak evlat edinme amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan erkek ya da kadın memur da aylıklı izin süresinin bitiminden sonra aynı izin haklarından yararlanacak.

Reklam
Reklam

Kadın işçilerin çalıştırılmasının yasak olduğu sürelerde ve evlat edinme nedeniyle geçici bakım sözleşmesi yapılması halinde verilecek izinler ile erkek işçinin aldığı izin sürelerinde işe gelmemesi iş akdinin feshinde gerekçe olamayacak.

İŞVERENİN SÖZLEŞMEYİ FESİH HAKKI

İşverenin, işçinin hastalık ve kaza gibi hallerde sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı, işçinin iş yerinde çalışma süresine göre, bildirim süresini 6 hafta aşmasından sonra doğacak. Doğum sonrası kadın işçiye verilen 8 haftalık ücretli izinden, en fazla 2 yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın işçi ile aynı koşullarla münferit olarak geçici bakım sözleşmesi yapan erkek işçi sözleşme tarihinden itibaren yararlanacak.

İsteği halinde kadın işçiye verilen 16 haftalık sürenin, çoğul gebelik halinde 18 haftanın tamamlanmasından sonra veya en fazla 8 yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapılması halinde ücretli izin süresinin tamamlanmasından sonra, çocuğun bakımı için kadın işçiye veya işçi olan eşine istekleri halinde, her biri için ayrı ayrı olmak üzere, 6 aya kadar ücretsiz izin verilecek. Kadın işçi veya eşinin istekleri halinde ücretsiz izin süresi 12 aya kadar uzatılabilecek. Bu ücretsiz izin hakkı, hak sahiplerinin isteğine bağlı olarak çocuk 8 yaşını dolduruncaya kadar bölümler halinde kullanılabilecek. Bu süre yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmayacak. Doğum yapan veya geçici bakım sözleşmesi yapan memurun işçi olan eşi de aynı süre ve koşullara uygun olarak bu haktan yararlanabilecek.

Reklam
Reklam

DOĞUM SONRASI ESKİ İŞİNE

Doğum ya da evlat edinme iznini kullanan işçi, izin dönüşü emsal işçilerle aynı şartlarda eski işine veya benzer işe başlatılacak.

Kadın işçiler, gebe olduklarının doktor raporu ile tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalıştırılamayacak. Emziren işçinin doğumu izleyen 6 ay boyunca gece çalıştırılması yasak olacak.
İşçinin hastalık ve kaza gibi acil ailevi bir olayının olması durumunda, yazılı olmak kaydıyla işçiye 2 güne kadar ücretsiz izin verilebilecek.

Bu arada, Türk Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı da komisyonda kabul edildi; Türk Standartları Enstitüsü Kuruluş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ise alt komisyona gönderildi.