Memur damga vergisini istiyor

Bağımsız Yapı İmar Sen, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulunarak, peşin olarak tahsil edilen damga vergisi kesintilerinin geri ödenebilmesi için düzenleme yapılmasını talep etti.

Bağımsız Yapı İmar Sen Genel Başkanı Bayram Zengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda "Torba Kanun" olarak bilinen 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 25 Şubat 2011’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Kanunun 83. maddesi ile 488 sayılı kanunda değişiklik yapılarak sözleşmeli personel ile yapılan hizmet sözleşmelerinden Damga Vergisi alınmamasının hükme bağlandığını belirten Zengin, şöyle konuştu: "Ancak kanunun yürürlüğe girmesinden önce 2011 yılı ocak ve şubat aylarında imzalanan sözleşmelerde Damga Vergisi, 2011 yılının tüm ayları için peşin olarak kesilmiştir.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 230 bin kişiyi ilgilendiren ve 150 liradan başlayan kesintilerin geri ödenip ödenmeyeceği veya nasıl ödeneceği konusunda kamu kurum ve kuruluşlarında tereddüt yaşanmaktadır. Bu tereddütün ortadan kaldırılması için Maliye Bakanlığının düzenleme yapması gerekmektedir. 6111 sayılı kanunla ilgili diğer konularda düzenleme yapılırken, bu konuda herhangi bir açıklama yapılmamasını anlamak mümkün değildir. Kimi üst düzey maliye bürokratlarının şifahi açıklamalarında, önceki yıllardaki uygulamalar nedeniyle geri ödemenin yapılmayacağının ifade edilmesi, 6111 sayılı yasaya ve hukuka aykırılık anlamına gelmektedir." Zengin, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığına başvuruda bulunarak peşin olarak tahsil edilen Damga Vergisi kesintilerinin geri ödenebilmesi ve sözleşmeli personelin daha fazla mağdur edilmemesi için bir an önce düzenleme yapılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Konunun yargıya taşınmadan çözümü için Maliye Bakanlığının bir an önce düzenleme yapmasını ve peşin tahsil edilen Damga Vergisi kesintilerinin hak sahiplerine iade edilmesini beklediklerini belirten Zengin, "Sorunun çözülmemesi ihtimaline karşı, sendikamız, konunun yargıya taşınması için gerekli hazırlıkları başlatmıştır" dedi.

Reklam
Reklam