MEMUR-DER referandumda “evet” diyecek

Memur Dernekleri Federasyonu(Memur-Der) ve 13 dernek temsilcisi düzenledikleri basın toplantısında referandumda oylarının renginin ‘evet’ olacağını açıkladı.

Sivil toplum temsilcileri adına konuşan Memur-Der Genel Başkanı Cengiz Özbay, “Türkiye’nin demokratikleşme, sivilleşme ve özgürleşme sorunu vardır. Bu sorunun başlıca nedeni 27 Mayıs 1960 ve sonraki yıllarda yapılan darbelerdir” dedi. “Kanunlar; çetelerin, güç odaklarının, liderlerin değil; milletin çıkarları için yapılmalıdır” diyen Özbay, “Yıllardır böyle yapılmadığını biliyoruz. Yapılmaya çalışıldığında statükocuların devreye girdiğini de görüyoruz. Artık yeni bir sayfa açmalıyız. Bu sayfa için atılan ilk adımı anayasa değişikliği olarak kabul ediyoruz. Referandumda değişiklikleri desteklemekle beraber yeni bir anayasa talebimizden vazgeçmediğimizi de herkesin bilmesini istiyoruz. Daha özgürlükçü ve adaletli bir sivil anayasa yazılmasını talep ediyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

-"ÇÖZÜM SİVİL DEMOKRATİKLEŞME"-

Türkiye’de darbeler ile siyasetçilerin asıldığını, binlerce kişinin cezaevine konulduğunu, insanların işkencelerde sakat kaldıklarını ve bir kısmının hayatını kaybettiğini vurgulayan Özbay, “Binlerce kişi işinden atıldı, film ve kitaplar yasaklandı ve fişlenmeyen kalmadı. Ancak bunlara sebep olanlardan hiç hesap sorulmadı. Sormaya kalkanlar da cezalandırıldı. Darbeciler hakkında iddianame hazırlayan savcılar, makale yazan gazeteciler ve hatta bir dönem aydınlar linç edildi. O zaman demokrasi diyorsak; önce darbe dönemlerini masaya yatırmak zorundayız. Ödenen bedelleri, çekilen çileleri, sıkıntıları ve kafese alınan hayatları konuşmadan demokrasinin önemini anlayamayız. Her bir birey o dönemlerde yaşananları anlamak ve acı dolu günleri yaşatanları sorgulamak zorundadır. Çünkü o günlere bir daha dönülmemesinin hiçbir garantisi yoktur. Garanti sivilleşme ve özgürleşmedir” diye konuştu.

-"SİVİLLEŞME VE ÖZGÜRLEŞME İÇİN YAPILACAK ÇOK İŞ VAR"-

“Sivilleşme ve özgürleşme için yapılacak çok iş, yürüyecek çok yol vardır” diyen Özbay, federasyon olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:

Reklam
Reklam

“Önce temel insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü benimsenmelidir. İnsanların doğuştan elde ettiği temel haklar koruma altına alınmalıdır. Denetime kapalı tek bir alan bırakılmamalıdır. Yargıda reformlar aralıksız olarak sürmeli, kesintisiz demokrasi için vesayetin mağdur ettiği vatandaşların hakları iade edilmelidir. Emeğe saygı gösterilmeli, sendikal faaliyetlere yönelik baskı, engelleme, tehditlere son verilmelidir. Çalışanların haklarına önem verilmeli, ekonomik-sosyal hak ve menfaatleri korunmalıdır. Bu hakların genişletilmesi için de yeni projeler ortaya koyulmalıdır. Devlette çalışanlar arasında ücret ve statü adaletsizliği de derhal giderilmelidir. Demokratik bir ülke ve katılımcı demokrasi için memurlara siyaset yapma yasağının kaldırılması da elzemdir.”

-"TERÖRÜN PANZEHİRİ DEMOKRATİKLEŞMEDİR"-

Demokratikleşmenin önündeki en büyük engelin terör olduğunu ifade eden Özbay, şiddet karşıtı çözüm önerileri sunan sivil toplum temsilcilerinin dinlenmeli ve desteklenmelerini dile getirdi. Özgürlükler genişletilirken, kavgasız ve gürültüsüz, demokratik siyaset ön plana çıkarılmalıdır" diyen Özbay, Toplumu kutuplaştıran ve ayrıştıran siyasi anlayışlardan derhal vazgeçilmesi gerektiğini, çözümün daha fazla demokratikleşme olduğunu vurgulayarak, "Bunun dışında çözüm aramak zaman kaybıdır" dedi.

Reklam
Reklam

-"SON SÖZÜ MİLLET SÖYLEYECEK"-

Bugünkü anayasa ile tam anlamıyla demokrasiye geçişin mümkün olmadığını vurgulayan Özbay, “Demokrasinin sırtındaki bu yük kaldırılmadıkça, sorunlarımızın çözüme kavuşması da mümkün gözükmemektedir. Değişim elbette sancılı sürecek. Sistemin değişmesinden yana olmayanlar tabi ki süreç içerisinde olumsuz yorumlar yapacak. Ama en önemlisi milletin son sözü olacak. En doğru kararı milletimiz verecek. Türkiye’nin uzun zamandır ihtiyacını hissettiği sivilleşme için atılan her adımın yanında olacağız. Sivilleşme demokrasinin temelidir. Demokratik bir Türkiye için ön şart sivilleşmedir. Tutucu, baskıcı ve diyalogdan uzak bir rejim istemiyoruz” dedi.(ANKA)