Memur maaşı zammında 'derece' sürprizi

Memur maaşı zammında sürprizler devam ediyor. Memura verilecek enflasyon zammının belli olması ardından "derece zammı" müjdesi geldi. Derece zammıyla memur maaşları 290 TL'ye kadar artacak.

Yeni yılla birlikte zam haberleri artmaya başladı. Özellikle asgari ücret ve memur maaşı zammıyla ilgili yapılacak yeni uygulamalar, sık sık gündeme geliyor. Memura verilecek enflasyon zammının belli olması ardından, "derece zammı" haberi geldi. Yüzde 0,90'lık enflasyon farkı maaşlarına zam olarak yansıyacak memurlar, toplu sözleşme görüşmelerinde varılan mutabakat çerçevesinde, derece zammı da alacak. Peki, derece zammı nedir? Derece zammı, ilk olarak geçtiğimiz ağustos ayında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde gündeme gelmişti. Bu zamla birlikte 15 Ocak 2016'da görevde bulunan kamu görevlilerinden daha önce kendilerine ilave bir derece verilmemiş olanların bulundukları derece ve kademeleri 1 derece yükseltilecek. Derece zammıyla memur maaşlarında 290 TL'ye kadar artış sağlanacak. Zammın, kamu görevlilerinin maaşlarına Şubat ayında yansıması bekleniyor.

Reklam
Reklam

ENFLASYON ZAMMIYLA İLGİLİ DETAYLAR İÇİN TIKLAYIN!

Bu ay maaşlarına toplu sözleşmede belirlenen yüzde 6 artış ve enflasyon farkı yansıtılacak olan kamu görevlileri, derece zammı ile önümüzdeki ay bir zamma daha kavuşmuş olacak. Böylece kamu çalışanlarının bu ayki zammı kümülatif yüzde 6.91'i bulacak.

2016 MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Memur maaşlarına 2016 ve 2017'de yapılacak zam oranı geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Uzun tartışmalar sonucunda kamu çalışanlarının zam oranları; 2016 için 6+5, 2017 için ise yüzde 3+4 olarak belirlenmişti. Memur maaşı zamlarının belli olmasından sonra yapılan konfederasyonun hesaplamasına göre hangi memurun ne kadar olacağı ortaya çıkmıştı. Memur maaşları, yüzde 0,90'lık enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 6'lık zamma göre yeniden belirlendi. Söz konusu düzenlemelerin ardından, memur maaşları şöyle belirlendi:

12'nci derecenin 1'inci kademesinden maaş alan bir hizmetlinin 2 bin 212 lira olan maaşı 2 bin 406 liraya, 13'üncü derecenin 3'üncü kademesinden maaş alan bir devlet memurunun 2 bin 356 lira olan aylık maaşı 2 bin 559 liraya, 8'inci derecenin 1'inci kademesindeki maaş alan bir polis memurunun 3 bin 165 lira olan maaşı da 3 bin 425 liraya yükseldi. 3'üncü derecenin 1. kademesinde yer alan başkomiserin maaşı ise 3 bin 556 liradan, 3 bin 843 liraya çıktı.'nci derecenin 1'inci kademesinden maaş alan bir öğretmenin mevcut 2 bin 665 lira olan maaşı 2 bin 872 lira oldu. Aynı derece ve kademede yer alan araştırma görevlisinin maaşı 3 bin 741 liradan 4 bin 40 liraya çıkarken, 1'inci derecenin 4. kademesindeki profesörün maaşı da 6 bin 377 liradan 6 bin 858 liraya yükseldi. 7'nci derecenin 1'inci kademesinde olan bir doktorun maaşı 3 bin 734 liradan 4 bin 33 liraya yükselirken, 1'inci derecenin 4'üncü kademesinde yer alan bir uzman doktorun maaşı ise 4 bin 507 liradan 4 bin 859 liraya çıktı.

Reklam
Reklam

MEMURLARA SON MÜJDE SÜLEYMAN SOYLUDAN GELDİ

Memur maaşıyla ilgili yapılacak düzenlemelerle ilgili hükümet kanadından farklı açıklamalar geliyor. Memur maaşlarıyla ilgili konuşan son isim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, oldu. Memur-Sen Genel Başkanı'nı ziyaret eden Soylu, memurların taleplerinin kazanıma dönüştürüleceğinin sinyalini verdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ile kamu görevlileri için atılacak adımları konuşan Soylu, memurlar için yapılması öngörülen çalışmaların devam ettiğini, bazı bakanlıkların konulara ilişkin görüşlerinin alınarak kamu görevlileri lehine sonuçlar doğuracak kazanımlar için sona gelindiğini ifade etti. Memur maaşı ve kamu görevlileri için yapılacaklar bir takvim çerçevesinde gerçekleştireceklerini belirten Soylu, talep ve beklentilerin kazanıma dönüştürüleceği müjdesini verdi.