Memur olmayana üvey evlat muamelesi

TBMM İdari Teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla hazırlanan Kanun Teklifi tepkilere neden oldu.

Teklifte özellikle sözleşmeli personele yönelik düzenlemeler “Memur olmayana üvey evlat muamelesi” olarak değerlendirildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatının kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla 2/92 Esas nolu 51 maddelik 22 sayfalı bir yasa taslağı hazırlandı. Taslakta yer alan düzenlemeler pek çok aksaklığı da beraberinde getirmesi nedeniyle tepkilere neden oldu. Buna göre tepki çeken düzenlemelerden biri Genel Sekreter Yardımcısı sayısının 4’e çıkarılması oldu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM’de görevli 5 bin 800 personeli azaltıp, bürokrasiyi daha aza indirmek amacıyla, TBMM yasa teklifinin hazırlanmasını, genel sekreter yardımcılığı sayısının 3’ten 2’ye indirilmesini ve bir çok daire başkanlıklarının kaldırılmasını istemişti. Buna rağmen yasa teklifinde genel sekreter yardımcılığı 2’ye inmesi gerekirken 4’e çıkarılıyor. Ayrıca TBMM’deki Daire Başkanlıkları 21’e çıkarılıyor. İlk taslakta, norm fazlası personelin bir havuzda toplanması öngörülmüş olmasına rağmen, alt komisyonda kabul edilip TBMM Plan bütçe komisyonuna sevk edilen teklifle, emeklilik özendiriliyor. Emekli olanlardan boşalacak kadroların yüzde 40’ının boş bırakılması hükme bağlanıyor. Öte yandan teklifin 9. maddesinde TBMM Tutanak Hizmetleri Başkanlığı’nın görevleri tarif edilirken, TBMM Genel Kurulu’nun, komisyon ve alt komisyonların tutanaklarını, aynı gün içinde internetten yayınlanmaması da tepki çeken düzenlemeler arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

-"VEKİLE LOJMAN YOK BÜROKRATA ÇOK"-

Yeni yasa teklifinde tepki çeken maddelerden biri de yeni kurulan Destek hizmetleri Başkanlığı’nın görevlerini düzenleyen 11. maddesi. Teklifin 11. maddesinin “b” fıkrası, “lojman tahsis hizmetlerini yerine getirmek” diye özetlenirken, madde milletvekillerinin lojmanları yıkılalı yıllar olmasına rağmen TBMM yerleşkesinin Ayrancı kapıya bakan kısmında, subayların ve üst düzey bürokratların konakladığı lojmanların halen faaliyet göstermesi nedeniyle eleştiriliyor. Destek Hizmetleri Başkanlığı’nın ayrıca Dikmen’de bulunan bürokrat lojmanlarının tahsis işlemlerini de yürüteceği öngörülüyor.

Teklifin 11. maddesinin “C” fıkrası yani “ulaşım hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlamak” maddesi de yine tepki çeken maddeler arasında. Bu maddeye yönelik eleştiriler ise şu şekilde:

“Türkiye’de 550 milletvekiline şoför tahsis edilirken makam otomobili verilmiyor. TBMM’de bulunan 263 adet motorlu taşıtın 60’ı divan ve daimi komisyon başkanlarına makam otomobili olarak tahsisli. Diğer makam otomobillerini ise üst düzey bürokrasi kullanıyor. Genel Sekretere Toyota (2000cc) marka 2 ayrı makam otomobili 4 şoför tahsisli. Genel sekreter yardımcılarına Peugeot 407 makam otomobilleri ve 2’şer şoför tahsisli. TBMM’deki daire başkanlarına da makam otomobili tahsisli. Bazı bürokratlar hem TBMM içindeki lojmanda kalıyor, hem de 100 metre ötedeki lojmanından makamına, makam otomobiliyle geliyor. Herhangi bir milletvekili, “Havaalanında kalakaldım. TBMM’ye genel kurula yetişeceğim. Beni aldırır mısınız?” dediğinde, “Kusura bakmayın, arabamız yok” cevabıyla karşılaşıyor. Komisyon üyeleri, komisyon çalışmalarında kullanmak üzere bir saatliğine araç tahsisi yapılmasını istediğinde, görevlendirme yazısı isteniyor. Ancak daire başkanı veya genel sekreter yardımcısı gibi bürokratlardan görevlendirme yazısı istenmiyor.”

Reklam
Reklam

-"MEMUR OLMAYAN ÜVEY EVLAT"-

TBMM’ye daire başkanı olarak atanabilmeyi düzenleyen 33. maddenin 3. fıkrasında, “Başkan olarak atanabilmek için, 12 yıl kamu hizmeti yapmış olmak” şartı konuluyor. Özel sektörden bakan yardımcısı atanabilirken, herhangi bir gazetenin veya özel televizyon kanalında 12 yıl temsilcilik veya üst düzey yöneticilik yapmış bir kişinin TBMM’de basın halkla ilişkiler daire başkanı olmasının önü kapatılıyor. TBMM’de başkan yardımcısı olabilmek için de yine kamuda 10 yıl görev yapmış olma kuralı konuluyor. Yine gazetelerin veya özel televizyonlarda üst düzey yöneticilik yapmış bir kişinin başkan yardımcısı olmasının önü kapatılıyor. Milli Saraylara ise özel sektörden atama yapılabilmesinin önü açılıyor.

TBMM yasa teklifinin 48. Maddesiyle de, 1950 tarihli 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 13. maddesi delinerek, TBMM Genel Sekreteri ile eşi ve çocuklarına kırmızı pasaport verilmesi sağlanıyor. Buna rağmen, 10-15 yıl danışmanlık yapan bir geçici görevliye, yeşil pasaport bile verilmiyor.

Reklam
Reklam

-"DANIŞMANA MESAİ ÇOK AMA ÜCRETİ YOK"-

Yasa teklifinin 36. maddesi, danışmana verilmeyen fazla mesai hakkını, Genel Sekreterlik çalışanlarına, her ay fazla mesai ücretinin peşin olarak ödenmesini ve bu paradan damga vergisi dışında hiçbir kesinti yapılmamasını hükme bağlıyor. Açıktan alınan milletvekili danışmanının sözleşmesi brüt ücret üzerinden hazırlandığından, yılın son aylarında gelir vergisi kesintisi oranı yüzde 60’a vardığından, ele geçen net ücret 2 yıl öncesine dönüyor. Geçici işçi statüsü verilen danışmanlara, “Sözleşme ücretinin dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılmaz” hükmü getiriliyor. Böylelikle, harcırah dışında, milletvekili danışmanlarına verilen giyim yardımı ve yemek yardımı kesildiği gibi, fazla mesai ücreti almasının da önü kesiliyor. Oysa, milletvekili danışmanları akşam mesai bitiminden sonra ve hafta sonları ve bayramlarda da durmaksızın çalışıyor. Buna rağmen fazla mesai ve hafta tatili ücreti ödenmiyor.

Yine 34. maddenin 6. Fıkrasıyla da, milletvekili danışmanlarının görev süresi, yeni oluşan TBMM’deki yemin töreninden bir hafta sonra sona ererken, yeni teklifle, “milletvekili seçimleri yapıldığı tarihte görev süresi sona erer” denilerek, geçici personel ve danışmanlar mağdur ediliyor. Aynı şekilde, memur danışmanlar kıdem tazminatı hakkından yararlanırken, açıktan atanan geçici işçi statüsündeki danışmanlara hem kıdem tazminatı verilmiyor, hem de işsiz kalmaları halinde, işsizlik sigortasından faydalandırılmıyor.(ANKA)

Reklam
Reklam