Kamu Personel Rejimini köklü değişikliğe tabi tutan, memurların özlük haklarını yeniden düzenleyen Personel Reformu ile devletteki memur sayısı 2 milyondan 1 milyona düşecek.
Bir komisyonca hazırlanan ve Başbakanlık'da ilgili kuruluş temsilcileriyle yapılan çalışmalarda yeniden düzenlenen Devlet Personel Reform Taslağı, kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne sunuluyor.
Memur sendikalarından da değerlendirme istenen yeni düzenleme bu haliyle yasalaşırsa, devlet memurlarının yarısı sözleşmeli statüsüne geçirilecek.
İlgili kuruluşlardan gelecek görüş ve öneriler doğrultusunda yeniden ele alınarak, son şekli verilecek olan Taslakta, memur kadrolarına ilişkin 78, sözleşmeli personel pozisyonları için de 184 ayrı unvana yer verildi.
Düzenlemede doktor, hemşire gibi sağlık görevlileri ile mühendis, din görevlisi, zabıta, avukat, hava trafik kontrolörleri, itfaiyeci, kimyager, mübaşir, pilot, şoför ve teknisyenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kamu görevlisinin ise sözleşmeli statüde görev yapacağı belirtildi.
Taslağa göre, halen memur olarak görev yaparken, yeni düzenleme sonrası sözleşmeli statüsüne geçirilecekler, yeni pozisyonlarında da iş güvencesi açısından memurların bütün haklarına sahip bulunacak.
Düzenlemenin yasalaşmasından sonra işe başlayanlar ise sözleşmeliler için verilen normal haklara sahip olacak.
Taslakta, kamu kuruluşlarındaki istihdam şekli, memur, sözleşmeli personel, geçici personel, diğer kamu görevlileri ve işçiler olarak sıralanıyor.
Devlet Personel Reform Taslağı'nda, memurlar ve sözleşmeli personel için yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
-İlk defa memur veya sözleşmeli personel olarak göreve alınacakların, ülke genelinde merkezi olarak yapılacak yazılı sınava girerek başarılı olmaları şartı aranacak.
-İlk defa memur olacaklar, 1 yıl aday memur olarak çalışacak.
-Memurların ve sözleşmeli personelin haftalık çalışma süresi 40 saat olacak.
-Memurların ve tam zamanlı çalışan sözleşmelilerin yıllık izin süresi, adaylık ve askerlik dahil her türlü statüde çalışılan süreler dikkate alınarak, ilk 5 yıllık hizmet karşılığı 15 iş günü, 6 yıldan 15 yıla kadar 20 iş günü, 15 yıldan fazla olanlar için de 25 iş günü olacak.