Memur-Sen: Enflasyona ezilen değil, ezen bir maaş istiyoruz

Milyonlarca kamu çalışanı, emeklisi ve ailelerinin merakla beklediği toplu sözleşmeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda...

Milyonlarca kamu çalışanı, emeklisi ve ailelerinin merakla beklediği toplu sözleşmeler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başladı. Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı olarak konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kamu çalışanlarının taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Gündoğdu, "Enflasyona ezilen değil ezen bir maaş istiyoruz." dedi.

Toplantının açılışında Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı olarak konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, referandumun önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Gündoğdu, "Referandumla toplu sözleşmeye adım attık. Ancak yasal düzenleme bir türlü gerçekleşmedi. Gecikmenin sorumlusu memurlar ve sendikalar değildir. Toplu sözleşmenin gecikmesinin stres ve sıkıntısını yaşadık. Sayın bakanla bir çok konuda çalıştık, anlaştık. 3 ay sonra aynı noktaya geldik. Hizmet kolu toplu sözleşmesinde, burada anlaşmışken başa döndük. Bunun gibi gecikmeler de yaşadık. Gecikmeden kaynaklanan kayıplar mutlaka telafi edilmelidir. Siyasi irade ve bürokrasi, toplu görüşme ve toplu sözleşme arasındaki farkı idrak etmiş bir şekilde toplu sözleşme sürecine katkı sağlamalıdır." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bazı bakanların Türkiye’nin sürekli büyüdüğü, ekonomide dünyanın kutup yıldızı olduğu yönünde demeçler verdiklerine dikkat çeken Memur-Sen Başkanı Gündoğdu, "Bu muhteşem tabloda kamu görevlilerinin emeği ve katkısı unutulmamalı." dedi. Büyümede ikinci olan Türkiye’deki kamu çalışanlarının, ekonomik yönden ikinci olamasa bile, ilk 5’e girmesi gerektiğini dile getiren Gündoğdu, “16 milyon insanımızı ilgilendiren bu masanın amacı, bu insanlarımız için iyi sonuçlar çıkarmaktır. 3 hafta önce açıklanan teşvik paketi ile sermayenin motivasyonu yükseltildi. Bir çok kalemde, sermayenin gider kalemleri azaltıldı. Bu her azalış, gelir hanesinde artış demektir. Kamu görevlileri de bu ülkenin temel direkleri ve emek verenleridir. Kamu görevlilerine verilecek artış, doğrudan piyasaya yansıyacaktır." diye konuştu.

Bütçe disiplinlerini açısından bakarak, kamu çalışanlarına yapılacak zam konusunda ‘vergi tehdidi’ üretenlerin, tehlikeli bir strateji izlediklerini de belirten Ahmet Gündoğdu, “Kamunun bütün kaynaklarını kamu görevlilerine isteyecek kadar aç gözlü olmadığımızı belirtirken, tamamının sermayeye verilmesine de kayıtsız kalmayacağız." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Tekliflerine bakıldığında ‘bütçeden en büyük payı biz alalım’ anlayışının olmadığının görüldüğünü de kaydeden Ahmet Gündoğdu, bu çerçevede hazırladıkladı dosyayı bir hafta önce Devlet Personel Başkanlığı’na sunduklarını aktardı. Gündoğdu, ‘Ek ödeme kapandı’ yönünde beyanlarda bulunulduğunu, 666 Sayılı KHK’nın eşitliği sağlamadığını, çalışma barışını bozduğunu öne sürdü. Bazı üst düzey kamu çalışanlarına 772 TL’ye varan artış yapılırken, öğretmen, öğretim görevlisi, din görevlisi gibi kamu çalışanlarının kapsam dışı tutulduğunu dile getiren Gündoğdu, eşit işe eşit ücret amacıyla çıkarılan kararneme kapsamında kalan kamu çalışanlarının mağduriyetini toplu sözleşme masasında gidereceklerini belirtti. Devletin, üst düzey kamu görevlerine fabrikatör Hulusi Kentmen, kamu çalışanlarına ise Turist Ömer tarzıyla yaklaştığını söyleyen Ahmet Gündoğdu, su yaklaşımın asla tasvip edilemez olduğunu kaydetti.

2012 yılı öncesi, son 3 yıla bakıldığında, Maliye bürokrasisinin enflasyon tahmininin hiç tutmadığını hatırlatan Gündoğdu, “3 yıldır kamu çalışanlarına enflasyon farkı ödeniyor. Fark, en az iki katı kadardır. Bu, bir hesap hatası mı, şark kurnazlığı mı? Bunu da kamuoyu vicdanına bırakıyorum. TÜİK verilerine göre yapılan araştırmada açlık sınırı 1040, yoksulluk sınırı ise 2769 TL’dir. Bunun anlamı şudur; kamu çalışanlarına ya açlığa dayan, ya da yoksulluğa şükret denilecektir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Memur-Sen’in tekliflerini açıklayana kadar, bütün siyasi ve bürokrasinin, dünyanın 3. büyüyen ülkesi olduğunu söylediklerini hatırlatan Gündoğdu, “Biz tekliflerimizi açıkladıktan sonra, sanki Afrika ülkesiymişiz gibi açıklamalarda bulundular. Afrika ülkesi değiliz. 2011 yılı büyümemiz yüzde 8,5’dir. Ona göre davranılmalıdır.” dedi.

MEMUR-SEN TEMSİLCİSİ TONBUL: ALIM GÜCÜMÜZ HER YIL DÜŞTÜ

Memur-Sen Temsilcisi Hacı Bayram Tonbul da son yıl içinde memurun alım gücünün açık bir şekilde düştüğünü kaydetti. Memur maaşında yaşanan bu değişimi rakamlar üzerinde anlatan Tonbul, “2002 yılında bir hizmetli aylık ve yan ödeme aylığının bürüt toplamıyla 17 gram altın alırken, bugün için bu 11 grama düşmüştür. Yani memurun alım gücü de düşmüş aynı yıllar içerisinde en yüksek devlet memuru aylığı 287 liradan 628 TL’ye yükselmiş ama 2002 yılında en yüksek devlet memuru aylığı ile 23 gram altın alınırken 2012 yılında 7,38 grama düşmüştür." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: