Memur-sen Kamuda Serbest Kıyafet Uygulaması Başlatıyor

‘Özgürlük için 10 Milyon İmza' kampanyasında toplanan imzaları Çalışma Bakanı Faruk Çelik’ e teslim eden...

‘Özgürlük için 10 Milyon İmza' kampanyasında toplanan imzaları Çalışma Bakanı Faruk Çelik’ e teslim eden Memur-Sen, serbest kıyafet talebine olumlu cevap alamayınca kamuya serbest kıyafetle gitme kararı aldı.

Üye sayısıyla Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Memur-Sen, ‘Özgürlük için 10 Milyon İmza' kampanyasında toplanan 12 milyon 300 bin imzayı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e teslim etmişti. Kamuda serbest kıyafet taleplerine olumlu cevap alamayan sendika, bugün itibariyle işyerlerine serbest kıyafetle gitme kararı aldı. Memur-Sen Bursa İl Temsilciliği bu sebeple Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparken, İl Temsilcisi Numan Şeker, bugünden itibaren kamuda serbest kıyafetle hizmet vereceklerini duyurdu. Gerçekleştirilen eyleme Memur-Sen’e bağlı 11 iş kolunun şube başkanları ve üyelerin de katıldı.

Reklam
Reklam

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, Memur-Sen tarafından başlatılan “Özgürlük İçin On Milyon İmza” kampanyasında, 14 Ocak-14 Şubat tarihlerini kapsayan sürede 12 milyon 300 bin imza toplandığını, bu imza kampanyasında çalışan çalışmayan herkesin darbe döneminin kara izlerinden olan kıyafet yönetmeliğine karşı bir itirazı olduğunu dile getirdi. Şeker, kamu görevlilerinin görev sırasında ve görev yerlerindeki kılık-kıyafetlerine ilişkin usul ve esasları belirleyen 1980 askeri darbesi dönemi ürünü Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin temel hak ve hürriyetlere, uluslararası anlaşmalara, eşitlik, ayrımcılık yasağı gibi evrensel hukukun temel ilkelerine aykırı hükümler taşımasına rağmen otuz yılı aşkın süredir yürürlükte olduğunu vurguladı.

"12 MİLYON 300 BİN İMZAYA SAHİP ÇIKACAK VE İŞE SERBEST KIYAFETLE GİDECEĞİZ"

Numan Şeker sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu görevlilerinin, hizmet ettikleri milletin değerlerini yansıtacak, kamuoyunda genel kabul görmüş kılık-kıyafet tercihleri arasında kendi iradeleriyle seçim yapmasını mümkün kılacak bir özgürlük alanına sahip olması ve ülkemizin son otuz yılına damgasını vuran gayri insani ve gayri hukuki yasakların son bulması için, konfederasyonumuz ve konfederasyonumuza üye sendikalar, kuruluşlarından bu yana konuyu kamuoyunun, yasama, yürütme ve yargı erkinin gündemine taşıyacak eylemleri gerçekleştirmiş, başvuru, itiraz ve dava süreçlerini başlatmıştır. Bu eylemlere yönelik yoğun kamuoyu teveccühü de dikkate alınarak, kamu görevlilerine yönelik kılık-kıyafet yasaklarının sona ermesi noktasında milletlimizin iradesini somutlaştırmak ve oluşacak toplumsal destek aracılığıyla kılık-kıyafet özgürlüğünün tesisi sürecini hızlandırmak amacıyla Konfederasyonumuz tarafından düzenlenen imza kampanyasında, 14 Ocak-14 Şubat tarihlerini kapsayan bir ay gibi kısa bir sürede 12 milyon 300 bin imza toplanmış ve konfederasyonumuzun ve kamu görevlilerinin özgürlük talebine milletimizin desteği somutlaştırılmıştır”.

Reklam
Reklam

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE BELİRTİLEN EŞİTLİK HALEN SAĞLANAMADI"

Şeker, kamu görevlilerinin kılık-kıyafet yasaklarından kurtularak inançları, tercihleri, beğenileri ve toplumun genel kabul görmüş değer yargıları çerçevesinde kılık-kıyafet özgürlüğüne sahip olması noktasında inkârı imkânsız bir toplumsal mutabakat oluştuğunu ifade etti. Şeker açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilen referandum sonucunda kabul edilen anayasa değişikliğiyle, kadınlara yönelik pozitif ayırımcılık devlet sorumluluğu haline getirilmiştir. Ancak, pozitif ayırımcılığın ön şartı olan eşitliğin sağlanmasına ilişkin fiili durum da Kılık-Kıyafet Yönetmeliği gibi düzenlemelerin varlığı sebebiyle halen sağlanamamıştır”.

"İŞYERLERİNE SERBEST KIYAFETLE GİDECEĞİZ"

Şeker, Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı 11 sendikanın üyelerinin, bugünden itibaren Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin erkek ve kadın kamu görevlilerinin kılık-kıyafetlerini özgürce seçmelerine engel olan kılık-kıyafet sınırlamalarını dikkate almayarak, belirtilen yasaklara bağlı kalmadan kamu hizmeti vereceğini dile getirdi. Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Reklam
Reklam

“Konfederasyonumuza bağlı sendikalar olan Eğitim-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Büro-Memur-Sen, Toç-Bir-Sen, Enerji-Bir-Sen, Birlik-Haber-Sen, Bayındır-Memur-Sen, Ulaştırma-Memur-Sen ve Kültür-Memur-Sen’e üye kamu görevlilerinin 18 Mart 2013 Pazartesi gününden itibaren söz konusu yönetmeliğin, kadın kamu görevlilerine yönelik başın açık olması, ayakkabı ve pantolon ile erkek kamu görevlileri için öngörülen ayakkabı, bıyık ve sakal, saç, kravat ve giyim konusundaki yasak ve sınırlamalara uyulmadan kamu hizmeti sunmalarına milletimizin değerlerine ve genel kabul görmüş kılık-kıyafet şekillerine uygun olmak, herkesin bu kapsamdaki tercihlerine azami saygı gösterilmesi kaydıyla inançları ve/veya tercihleri doğrultusunda belirleyecekleri kılık-kıyafetle göreve gitmelerini ve görev mahallinde bulunmalarını, bu eylem sürecinin kamu görevlilerinin kılık-kıyafet özgürlüğünü teminat altına alan yasal ya da idare yapılıncaya kadar devam ettirilmesine karar verilmiştir. Bu günden itibaren Memur-Sen üyeleri olarak işyerlerine serbest kıyafetle gitme eylemini başlatmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Şeker, “Memur-Sen olarak 98. yılını kutladığımız destanlaşmış Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: