Kamu alanında çalışan memurların ücretsiz izin talep edebilmeleri için bahsi geçen işte beş sene çalışmış olmaları gerekir. Emekli olmaları için ise en az 25 yıl çalışmış olma koşulu vardır. Bu süreci tamamlamış olan kişiler emekli olmaya hak kazanır. Emeklilik yaşına çok az bir süre ücretsiz izin kullananlar için ise durum farklıdır. Ücretsiz izin süresince yasalar gereği işverenlerin sigorta primlerini ödeme yükümlülüğü yoktur. Bu yüzden memur ücretsiz izin emeklilik konusu çok önemlidir.
657 Sayılı Devlet Memurları Yasası içerisinde memurlara tanınan tüm haklar yer alır. Memurlara tanınan en önemli haklardan biri izin hakkıdır. Bu izin hakkı talebe göre ücretli veya ücretsiz olabilir. Devlet kuruluşlarında kamu adına hizmet veren kişiler memur olarak tanımlanır. Kamu alanında bir işte en az beş sene çalışan memurların 1 yıla kadar ücretsiz izin hakkı bulunur. Memurların kadın erkek fark etmeksizin ücretsiz izne çıkabilmeleri için mutlaka bu taleplerini işverenlere yazılı olarak bildirmesi gerekir. Ücretsiz izne çıkmak isteyen memurların emekli olabilmesi için izne çıkmadan önce ya da izin bitimi emeklilik talebinde bulunması gerekir.
Bir işveren ile işçi arasında yapılan iş aksinin belirli bir süre kadar askıya alınması durumu aylıksız (ücretsiz) izin olarak tabir edilir. Ücretsiz izin süresi boyunca iş yeri sahibinin ücretsiz izne çıkan personeline maaş ödeme zorunluluğu yoktur. Ayrıca maaş ödenmemesinin yanı sıra sigorta prim ödemeleri de geçici olarak duraklatılır. Kişi, ücretsiz izne çıkması emeklilik sürecini etkiler. Çünkü adından da belli olduğu üzere aylıksız izin demek hiçbir ücretin ve sigorta priminin ödenmemesi demektir.
Ücretsiz izne çıkan bir memur, bu süreç içinde emeklilik talebinde bulunabilir. Ayrıca emeklilik işlemleri devam ederken ücretsiz izne çıkılabilir. Fakat emeklilik işlemlerinin hızlı bir şekilde neticelenmesi için çalışılan kurumla iş bağının kesilmesi gerekir. Bu yüzden memur ücretsiz izne çıksa dahi emeklilik işlemleri tamamlandığında ücretsiz izin de kendiliğinden son bulacaktır.