Memura bir şok daha

Enflasyon hedefini aşmayacak bir zam teklifine hazırlanan Maliye haklılığını alım gücünün arttığını gösteren tabloyla kanıtlayacak.

Memura enflasyon hedefini aşmayacak bir zam teklifi sunmaya hazırlanan Maliye, bu kesimin alım gücünün zamlar sayesinde sürekli arttığını gösteren bir tablo hazırladı. Tablo masada Maliye'nin elini güçlendirecek.

Bugün gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Maliye Bakanlığı , memurla toplu sözleşme görüşmelerine çarşı pazar dolaşıp temel gıda ürünlerinin fiyatlarındaki değişimi inceleyerek hazırlanıyor. Bugüne kadar memura uyguladıkları 'enflasyon hedefiyle uyumlu zam ile enflasyon farkının daha sonra yansıtılması' modeli sayesinde memurun alım gücünün yükseldiğini savunan Maliye, bu tezini kanıtlayan bir tablo hazırladı.

Reklam
Reklam

İKİ KATI ZAM VERDİK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hafta başında düzenlediği toplantıda memur, emekli ve asgari ücretlilerin maaşına enflasyonun iki katına varan oranlarda zam yaptıklarını belirtmiş, bundan sonraki dönem için de zamların enflasyonla uyumlu olması gerektiği mesajını vermişti.

YUMURTAYA YENİLDİ
Maliye, Şimşek'in bu mesajlarını destekleyen ve en düşük memur maaşı ile çarşı pazardan alınabilecek temel tüketim mallarının listesini içeren bir tablo hazırladı. 2002'den bu yana yıl yıl en düşük memur maaşı ile hangi miktarda temel tüketim malı alınabileceğini gösteren tabloya göre memurun alım gücü yumurta dışında hemen hemen tüm tüketim malları karşısında artmış. Aralık 2010'da aylık maaşıyla 6 bin 190 yumurta alabilen memurun aylık geliri bugün sadece 5 bin 151 yumurta almaya yetiyor.

MAZOTTAKİ KARI 20 LİTRE
Listeye göre memurun alım gücü ekmek, süt, peynir, et, zeytin, şeker, çay, makarna, tüp doğalgaz, elektrik başta olmak üzere neredeyse tüm temel tüketim malları karşısında yükselmiş. Örneğin, en düşük memur maaşıyla 2002'de 310 litre mazot alınabilirken Aralık 2010'da 401, Şubat 2012'de 421 litreye çıkmış. Zamlara rağmen son iki yılda memurun mazot karı 20 litreye ulaşmış.

Reklam
Reklam

GÖRÜŞMELER 20 GÜNDE BİTECEK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, toplu sözleşme yasasının uygulama esaslarını belirleyen yönetmelik taslağını sendikalara gönderdi. Taslağa göre görüşmeler 20 günde tamamlanacak. Taslağın aynen kabul edilmesi halinde memurun 15 Mayıs maaşını zamlı alma ihtimali zora giriyor. Görüşmelere en erken önümüzdeki hafta başlansa dahi sürecin tamamlanması 14 Mayıs'ı bulacak. Üstelik masadan anlaşma çıkmazsa bu sefer de Hakem Heyeti devreye girecek ki bu da zammı bir hafta geciktirecek. 15 Mayıs'a zammın yetişmesi ancak, masadan 10-15 gün içinde anlaşma çıkması halinde gerçekleşecek