Memura ev almak hayal

Türk Büro-Sen tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, 23 yıl önce 1.5 ev satın alınabilen emekli memur ikramiyesiyle, bugün aynı evin ancak bir odası alınabiliyor.

Yaşanan ekonomik krizler ve konut fiyatlarındaki aşırı artışlar, devlet memuru için ev sahibi olmayı bir hayal haline getirdi. Ev sahibi olabilmek için emekliliğini bekleyen memur, 23 yıl önce aldığı emekli ikramiyesiyle rahatlıkla bir ev alabilirken, bugün aynı evin ancak bir odasını alabiliyor. Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Büro-Sen tarafından yapılan bir araştırma, yıllar itibariyle devlet memurlarının emekli oldukları zaman aldıkları emekli ikramiyelerinin konut fiyatları karşısındaki değerini gözler önüne serdi. Üniversite mezunu ve 1. derecenin 4. kademesindeki (1/4) memurlar baz alınarak yapılan araştırmaya göre, 1982 yılında emekli olurken, ortalama 1 milyon 100 bin TL ikramiye alan memur, Ankara'da 750 bin TL'ye konut bulabiliyordu. Bugün ise 27 bin YTL ikramiye ile 81 bin YTL fiyatındaki aynı evin ancak üçte birini alabiliyor.

Reklam
Reklam

Konut kredisiyle ev sahibi olmak istese ve bu ikramiyeyi peşinat olarak yatırsa da ev sahibi olabilmesi için yeterli olmuyor. Yatırdığı bu peşinatla bile aldığı emekli maaşından daha fazla kredi taksiti ödemek zorunda kalıyor.

Konuyu değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, emekli ikramiyelerinin çok düşük olduğunu ve en azından bir ev alınabilecek düzeye getirilmesi gerektiğini söyledi. Çalışırken geçim sıkıntısından kurtulamayan ve tasarruf imkanı bulamayan memurun, emekli olduktan sonra başını sokabileceği sıcak bir yuvanın hayaliyle ömrünü geçirdiğini vurgulayan Yokuş, "Ama görüyoruz ki emekli olduktan sonra daha büyük ekonomik sıkıntılarla karşılaşıyor. Devlet kendisine 25 yıl hizmet veren çalışanını, emekli maaşının yarısına varan kira ücretleriyle karşı karşıya bırakmamalı. Sosyal Devlet, çalışanlarının olduğu kadar, emeklilerini de kimseye muhtaç olmadan hayatlarının geri kalan kısmını huzur ve refah içerisinde geçirmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmalı. Bunun için de emekli ikramiyeleri günün şartlarına göre yeniden düzenlenip hiç olmazsa bir ev alınabilecek düzeye getirilmeli. Hayatının sonbaharını yaşayan bu insanlar daha rahat bir yaşam sürebilmeli" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam