Memura 'görev yerini terk etmeme' zorunluluğu

Yeni yayınlanan KHK ile olağanüstü hal ve genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki devlet memurları hakkında önemli değişikliğe gidildi.Yayınlanan iki kanun hükmünde kararname ile çeşitli kamu kurumlarında on binlerce kadro açıldı.

Olağanüstü hal kapsamında 2 adet kanun hükmünde kararname daha resmi gazetede yayımlandı. KHK 693 ile kamudan yeni ihraç edilen ve görevlerine iade edilen kamu personeline ait liste yayınlandı.

KHK 694 ile çok sayıda mevzuatta (657 sayılı devlet memurları kanunu dahil) değişiklik yapıldı. 657’de yapılan değişiklikle olağanüstü halde devlet memurlarının, çekilme isteklerinin kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamayacağı hükmü getirildi.

MADDE 27- 657 sayılı Kanunun 96 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Reklam
Reklam

“MADDE 96- Olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet memurları, çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar ”

663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişikliklerle Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu kaldırılarak yerlerine Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü kuruldu. İllerde yer alan Kamu Hastaneleri Genel Sekreterlikleri kapatıldı. Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısında ise önemli değişiklikler yapıldı. Kamu hastaneleri birlikleri genel sekreterlikleri ile birliklere bağlı hastanelerde görevli sözleşmeli personelin sözleşmeleri KHK’nın yayımı tarihinde sona erdi.

Yeni KHK ile onbinlerce kadro açıldı

Resmi gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan iki kanun hükmünde kararname ile çeşitli kamu kurumlarında on binlerce kadro açıldı.

Açılan kadroların bir kısmı şöyle:

Emniyet Genel Müdürlüğü: 32 bin 12 (Bu sayının içinde 2 ilçe emniyet müdürü, 2 bin 500 komiser muavini, 22 bin polis memuru, 7 bin bekçi bulunuyor)

Reklam
Reklam

Yeni KHK ile toplam kontenjanın yüzde 20'sini aşmamak kaydıyla Bakanlıkça belirlenecek sayıda önlisans mezunu, Polis Meslek Eğitim Merkezlerine alınabilecek.

Adalet Bakanlığı: 4 bin hakim ve savcı, 2 bin hakim adayı

Ayrıca Bakanlığın merkez teşkilatına ise bir İnsan Hakları Dairesi Başkanı, 4 daire başkanı kadrosu ihdas edildi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu: 30 kurul başmüfettişi, 70 kurul müfettişi

Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin askeri hakim sınıfından başkan, başsavcı, ikinci başkan, daire başkanı ve üyeleri ile yedek subaylar haricindeki diğer askeri hakimler, Hakimler ve Savcılar Kurulunca bölge adliye ve bölge idare mahkemeleri ile diğer adli ve idari yargı mercilerine hakim veya savcı olarak atanabilecek.

Maliye Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının taşra teşkilatı için 36, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının taşra teşkilatı için de 34 kadro açıldı.

İçişleri Bakanlığına 2 kaymakam, 2 yazı işleri müdürü, 2 nüfus müdürü, 6 şef, 4 programcı, 4 bilgisayar işletmeni, 206 veri hazırlama ve kontrol işletmeni, 2 şoför, 4 hizmetli, 2 kaloriferci, 2 dağıtıcı olmak üzere 236 kadro ihdas edildi.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanlığında 2 ilçe milli eğitim müdürü, 2 şube müdürü, 4 şef, 24 memur, 2 şoför, 4 hizmetli olmak üzere 38 kadro oluşturuldu.

Sağlık Bakanlığına aralarında tabip, hemşire, sağlık memuru ve şoför bulunan 62 kadro ihdas edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığında 2 ilçe müftüsü, 22 memur, 2 şoför ve 2 hizmetli olmak üzere 28 kadro oluşturuldu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ise 28 yeni kadro verildi.

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına ise 72 tabip, 30 sağlık teknikeri, 30 hemşire, 30 sağlık memuru, 15 ebe olmak üzere 177 kadro ihdas edildi.