Memuriyette yeni sistem nasıl olacak?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nu değiştirmek isteyen hükümet, klasik memur yerine, performansa göre ücret olan “esnek” kamu çalışanı yaratmak için harekete geçti.

“Anayasal memur tanımı değiştiriliyor” eleştirisini yapan sendikaların endişesi, işten çıkarmaların kolaylaştırılması.
Çalışmaya göre, işçilerde olduğu gibi kamu personelinde de esnek çalışma modeli öngörülüyor. Bu kapsamda, özel sektördeki işçiler için de öngörülen evden çalışma, çağrı üzerine çalışma, part-time, kiralık işçi formülleri gündemde.

Kamu çalışanlarının performans kriterlerine göre değerlendirilmesi planlanıyor. Sendikalar ise performans kriterlerinin temel ücrete yansıtılmasına karşı. Muhalif sendikalar, memurların işten çıkarılmasına zemin hazırlayacağı gerekçesiyle de bu düzenlemeye karşı. Abant’ta yapılan zirvede geleneksel memur tanımı üzerinde de duruldu.
Çalışanlar arasındaki statü farklarının olabildiğince azaltılması da planlar arasında. Üzerinde durulan bir konu da memur sayısının fazlalığı. Tecrübeli kamu çalışanlarının doğu bölgelerinde tutulabilmesi için atama sisteminde düzenleme yapılması ve tercih edilmeyen bölgelerdeki olanakların geliştirilmesi de seçenekler arasında.

Reklam
Reklam

‘Memur tanımı değişiyor’
Memur temsilcileri ise Abant’taki toplantıda izin, disiplin ve terfi gibi sistemlerde adalet istedi. Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, “4a, 4b, 4c kaldırılıp tek tipe dönülmeli. Kamuda aktif olarak taşeronlaşmanın önü açılacak. Ancak seçimlerden önce bunu çalışmayı gündeme getirmeleri mümkün görünmüyor” dedi.