Memurlukta büyük değişiklik!

TBMM’ye sunulan torba kanun tasarısıyla devlet kurumlarındaki genel müdür ve üst kadrolara özel sektörden atama yapılabilecek.

Üst kadrolara atanmada 8-10 yıl şartı 5 yıla indiriliyor. KPSS A’daki 35 yaş şartı yeniden düzenleniyor.

MEMURLUK SİSTEMİNE BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER GETİRİLİYOR

BAKANLAR Kurulu onayıyla Meclis’e sunulan torba kanun tasarısında memuriyet kavramı tamamen değiştiriliyor. Tasarıdaki en önemli yenilik devlet kurumlarındaki genel müdür veya üst kadrolara dışarıdan atama imkanının sağlanması olacak. Böylelikle devlet kadrolarında da CEO dönemi başlamış olacak. Öte yandan 28 Şubat darbesi sonrası başörtüsü takmak, irtica iddiaları gibi olaylardan disiplin cezası görerek işten uzaklaştırılmış memurlar da kadronun durumuna bakılmaksızın istedikleri takdirde tekrar memurluğuna dönebilecek. Ayrıca ÖSYM’nin sınavlardan sonra soru ve cevapları yayımlamasına yasak getiriliyor. Uzun süredir üzerinde çalışılan ve Bakanlar Kurulu onayından geçerek Meclis’e sunulan Torba Kanun Tasarısı’ndaki değişiklikleri STAR olarak inceledik.

Reklam
Reklam

28 ŞUBAT MAĞDURLARI GERİ?DÖNEBİLECEK

-Özelden devlete geçiş: 6400 ek göstergeli genel müdür ve üst kadrolara atanmada 5 yıl hizmet yeterli sayılacak. Ancak özelden devlete geçecek olan memur adaylarının özelde çalıştığı süre devlette de sayılacak. Yani özelde 5 yıl çalışan bir kişi devlette de 5 yıl çalışmış sayılacak.

-28 Şubat mağduru memurlar: 28 Şubat sonrasında kamu kurumlarında başörtüsü takanlar, irticai faaliyet suçlamasıyla karşılaşanlar disiplin cezaları verilerek işten çıkarılmışlardı. Çıkarılacak yeni yasada bu kişilere de iade-i itibar getiriliyor. Yasanın çıkmasıyla birlikte söz konusu süre zarfı içinde memurluktan atılanların yeniden göreve alınmalarında bütçedeki kadro kısıtlamaları göz önünde bulundurulmayacak. Bu kişiler istekleri doğrultusunda işlerine geri dönebilecekler.

-Uzman, müfettiş ve denetçi yardımcılığı: Uzman, müfettiş, denetçi yardımcılığında çalışma süresi 3 yıldan 2 yıla indiriliyor ve bu konumdaki kişiler artık tez hazırlamadan doğrudan uzmanlığa atanabilecek. Yasa şu an çalışanları da kapsayacak. Uzmanlığa geçişte yabancıl dil belgesine sahip olma şartı da kaldırılıyor. Ayrıca uzman, müfettiş ve denetçi yardımcılığına girişte aranan 35 yaş şartını Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. Ancak yeni yasada 35 yaş düzenlemesi yeniden getiriliyor.

Reklam
Reklam

-Memurlukta hizmet dönemi: Müdür ve daha üst kadrolara atanmada 8-10 yıl şartı, 5 yıla indiriliyor. Memurların emeklilik süresinin 3’te 1’ini doldurma dönemi sona ererek 5 yıl içinde üst makamlara atanabilecek. 5 yılın hesabında sadece kamudaki süreler değerlendirilecek.

-ÖSYM soru ve yanıtları açıklanmayacak: Bir diğer değişiklik de Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) geliyor. ÖSYM’nin sınavlarında sorulan soru ve cevaplar bilgi edinme hakkı kapsamı dışına çıkarılıyor. Sınavdan sonra artık soru ve cevaplara yayımlanma yasağı getiriliyor. Üniversite öğrencilerine part time olarak ücret karşılığında ÖSYM’de çalışma imkanı getiriliyor.

-Üst düzey kadrolara dışarıdan atanma: Yasada Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı gibi kurumlarda üst düzey kadrolara meslek mensubu olmayanların da atanabilmesine olanak sağlanıyor.

-KPSS A’daki 35 yaş şartı: KPSS A’daki 35 yaş şartı yeniden düzenleniyor. Buna göre 35 yaş şartı giriş sınavı yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle aranacak.(STAR)

Reklam
Reklam