Yedinci toplu görüşme sürecinin başlamasıyla birlikte taleplerin bütçeye olan maliyeti de netleşmeye başladı. 2009 yılında hedef enflasyon, büyümeden pay ve 30 YTL taban aylığı isteyen Memur-Sen'in hesaplamalarına göre, taleplerinin maliyeti 5 milyar YTL'yi buluyor.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, maaşların 3 milyar 960 milyon YTL, taban aylığının 620 milyon 134 bin YTL, toplu görüşme priminin 231 milyon 279 bin YTL, yiyecek yardımının 118 milyon 478 bin YTL maliyeti olduğuna dikkat çekti.
ANKA'ya konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yedinci toplu görüşmelerde hedef enflasyon artı ortalama büyümeden pay istediklerini belirterek, "Bu sene hedef enflasyonun yüzde 7.5 olmasına rağmen biz bunun yüzde 9 olacağını tahmin ediyoruz. Taleplerimize göre, bin YTL maaş alan bir memur 90 YTL enflasyon farkı, 45 YTL büyümeden pay ve 30 YTL taban aylığı olmak üzere toplam 165 YTL zam alacak. Ayrıca, en düşük memur maaşı bin 301 YTL olmalı" dedi.
Ayrıca çalışanlardan alınan vergi oranlarının da 5 puan indirilmesi, 5 YTL olan örgütlük ödeneğinin de kaldırılması gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, 970 bin kişi için 25.7 YTL toplu görüşme primi istediklerini vurguladı. Eş yardımlarının da 77 YTL'den 121 YTL'ye çıkarılması gerektiğinin altını çizen Gündoğdu, çocuk yardımında iki çocuk sınırlamasının kaldırılarak, 26 YTL çocuk yardımı ödenmesini talep ettiklerini dile getirdi.
Yaptıkları hesaplamalara göre maaşın 3 milyar 960 milyon YTL, taban aylığının 620 milyon 134 bin YTL, toplu görüşme priminin 231 milyon 279 bin YTL, yiyecek yardımının 118 milyon 478 bin YTL, eş yardımının 30 milyon 679 bin YTL, çocuk yardımının ise 15 milyon 330 bin YTL tutacağına dikkat çeken Gündoğdu, toplam maliyetin ise 4 milyar 975 milyon 900 bin YTL olduğunu açıkladı.
TOPLU SÖZLEŞME OLMAZSA EYLEM YAPACAĞIZ
Öte yandan, toplu sözleşme kararlılıklarının devam ettiğini belirten Gündoğdu, "Öteden beri toplu sözleşmesiz sendika olmaz diyoruz. Bu konudaki kararlılığımız kesin. Diyalog çağrımızın sonucu çalışanları memnun etmezse elbette çalışanlarımızı memnun edecek eylemleri ve çıkışı ortaya koyacağız. İl başkanları ile yaptığımız toplantıda İl Başkanları toplu görüşme ile ilgili gelişme olmaması halinde hem Ankara hem Türkiye genelinde eylem yapma teklifinde bulundu. Bu teklifi yönetimle görüştük. Eylem B planı olarak masamızda duracak" diye konuştu.
KESK'İN ELEŞTİRİLERİNE SERT YANIT
Gündoğan, KESK Başkanı Sami Evren'in "Bu yasa ile toplu görüşme masasına oturarak sendika üyelerini aldatmayız" açıklamalarına ise şu yanıtı verdi:
"O zaman adama şunu sorarlar; ilk dört yıl üyelerinizi niye aldattınız? KESK yasa çıktıktan sonra dört sene masaya oturdu. Dört yıl sonra akıl değişikliği mi oldu? Yoksa Eğitim ve Belediye-İş kolunda yetkiyi kaybedince, elde en az çalışan iş kolunun yetkisi kalınca ‘otursak ne olur oturmasak ne olur' düşüncesi mi var? Oturmuyorsanız bu yetkili kurumların kararıdır ama oturanlar üyelerini aldatıyor ithamlarıyla açıkla yaparsanız birileri de bu soruları sorar."