Memurun ücretsiz izin hakkı: Memur ücretsiz izin süresi ne kadar?

Devlet kurumlarında çalışan ve bu kurumlardan her ay düzenli olarak ücret alan personeller, memur olarak tanımlanır. Her memurun yasalar tarafından tanındığı belli başlı senelik izin hakları bulunur. Bu senelik izin haklarının yanı sıra ücretsiz izin hakları da mevcuttur. Senelik izin hakları ile ücretsiz izin hakkı arasında bazı önemli farklar vardır. Bu farklardan biri de izin süreleri ile alakalıdır. Peki, memurun ücretsiz izin hakkı nedir, izin süresi ne kadardır?

657 Sayılı Kanuna göre devlet memurlarının iki farklı izin hakları vardır. Bu izin haklarından biri ücretli olarak tanımlanırken diğeri ise ücretsiz olarak tabir edilir. Ücretli izin hakkında adından da belli olduğu üzere çalışan kişinin maaşı ödenmeye devam edilir. Ücretsiz izin hakkında ise maaş ödemesi bir süre askıya alınır. Bu yüzden memur ücretsiz izin süresi ile ilgili bilgiler büyük önem taşır. Memurların ne kadar süre ücretsiz izne çıktığı o işte çalıştığı süreye göre değişir.

Memur ücretsiz izin süresi ne kadar?

Devlet memurlarına tanınan pek çok hak bulunur. Bu haklar arasında ücretli izin, ücretsiz izin, refakat izni ve mazeret izni yer alır. Her izin hakkının süresi ve işleyiş biçimi birbirinden farklıdır. Bazı izinlerde çalışanlar maaşlarını almaya devam ederken bazı izinlerde ise maaş ödemesi olmaz. Maaş ödemesinin olmadığı izin türü ücretsiz izin olarak adlandırılır.

Reklam
Reklam

657 Sayılı Devlet Memurları Yasası’nda memurun ücretsiz izin hakkı ile ilgili tüm detaylar açık ve net bir şekilde yer alır. İşveren ile çalışan kişi arasında yapılmış olan iş sözleşmenin belirli bir süreyi kapsayacak şekilde askıya alınması durumunda ücretsiz izin hakkından söz edilir. Memurlara tanınan birçok farklı ücretsiz hakkı vardır. Bu ücretsiz izin hakları genel olarak şu şekildedir:

  • Askerlik sebebiyle verilen ücretsiz izin hakkı
  • Doğum sebebiyle 2 yıla kadar verilen ücretsiz izin hakkı
  • İş dolayısıyla yurt dışına çıkmak zorunda kalan memurun eşlerine tanınan ücretsiz izin hakkı
  • Refakat izni kaynaklı 1,5 seneye kadar verilen ücretsiz izin hakkı
  • 5 yılını dolduran memura ücretsiz izin hakkı. Bu hak 12 aya kadar verilir.

Ücretsiz izin zorunlu hizmetten sayılır mı?

Ücretsiz izin hakkında işverenin ücretsiz izne çıkan çalışanına herhangi bir maaş ödemesi yapma zorunluluğu yoktur. Ayrıca izin süresi ne kadarsa o kadar süre sigorta prim ödemeleri de gerçekleşmez. Ücretsiz izin hakkını kullanan memur veya personelin bu ücretsiz izin süresi çalışma süresine dâhil edilmez. Çünkü ücretsiz izin süresinde işverenle yapılan iş akdi belli bir süre durdurulur. Bu durdurma işleminden dolayı kişilerin ücretsiz izin süresi zorunlu hizmetten sayılmaz.

Reklam
Reklam

Memurların ücretsiz izne çıkabilmeleri için o işte en az beş sene çalışmış olmaları gerekir. Beş senesini dolduran memurlar ücretsiz izin hakkını kullanabilir. 10 yıllık memur ücretsiz izin hakkı da beş senesini dolduran memurla aynıdır. Bir sene içerisinde en fazla iki defa olmak üzere toplamda 1 yıllık ücretsiz hakları vardır.

Memur istediği zaman ücretsiz izin alabilir mi?

Her çalışanın yasalar gereği belli başlı hakları bulunur. Bu haklar arasında ücretsiz izin hakkı da mevcuttur. Ücretsiz izin hakkı isminden de belli olduğu üzere ücretsiz bir şekilde izne ayrılmayı kapsar. Ücretsiz izin süreleri çalışılan sektöre göre değişir. Özel sektörde çalışan birine tanınan ücretsiz izin süresi en çok üç ay ikendevlet memurları ücretsiz izin hakkı ise en çok bir senedir. Devlet memurları ücretsiz izin hakkı kullanabilmeleri için o işte en az 5 senelerini doldurmuş olmaları gerekir. Beş sene tamamlanmadan memurların ücretsiz izne çıkma hakları yoktur.