Menbic'de kuşatılan IŞİD'e 48 saat süre

Suriye'nin kuzeyinde ABD destekli güçler, kuşattıkları Menbic'deki IŞİD güçlerine kasabayı terk etmeleri için 48 saat süre verdi. Bölgedeki ABD hava saldırılarında çok sayıda sivilin öldüğü haberleri tepki yaratmıştı.

Membic'den kaçan siviller Suriye Demokratik Güçleri tarafından tahliye ediliyor

Suriye'nin kuzeyinde ABD destekli güçler, kuşattıkları Menbic kentinde bulunan IŞİD güçlerine, şehri terk etmeleri için 48 saat süre verdi.

Kürtleri ve Arapları bir araya getiren Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ittifakı, bugün sivillerin yaşamının korunması amacıyla cihatçılara yönelik bir ültimatom yayımladı.

SDG bünyesindeki Menbic Askeri Konseyi tarafından yapılan açıklamada "Bu, kuşatılan DAİŞ üyelerinin kenti terketmek için son fırsatlarıdır.Sivillerin canı ve malının korunması ve kentin yıkıma uğramaması için, kuşatılan militanların üzerlerindeki hafif silahlarla kasabadan çıkması teklifini kabul ediyoruz" denildi.

Reklam
Reklam

Adını açıklamayan SDG'li bir komutan Franskz haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada bu teklifin geçen hafta Menbic'deki aşiret liderleri tarafından dile getirildiğini, IŞİD'in sivilleri kalkan yaptığını görünce teklifi kabul etmeye karar verdiklerini söyledi.

Komutan sivil can kaybının duyulmasının üzerlerinde baskı yarattığını da kabul etti.

SDG açıklamasında sivillere de Menbic'den ayrılmaya çalışmaları ya da yapamıyorlarsa çatışmaların geçtiği bölgelerden uzaklaşmaları çağrısı yapılıyor.

Suriye Demokratik Güçleri 'Menbic'e girdi'

Koalisyonun hava saldırılarına tepkiABD öncülüğündeki koalisyonun önceki gün Menbic yakınlarına yöneldiği ve onlarca sivilin ölümüne yol açtığı bildirilen hava saldırıları büyük tepki çekmiş, bölgede gösteriler düzenlendiği bildirilmişti.

Suriyeli bazı muhalifler koalisyona hava saldırılarını durdurması çağrısı yapmış, uluslararası insan hakları örgütleri de konu hakkında detaylı bir soruşturma yapılmasını talep etmişti.

Kürt ve Arap güçlerinin ittifakından oluşan Suriye Demokratik Güçleri Membic çevresinde ilerleyişi sürdürüyor

Reklam
Reklam

'**56 sivil öldü**'

Salı günü düzenlenen hava saldırılarında Membic yakınlarında IŞİD'in elindeki El Tukhar köyünden kaçmaya çalışan 56 sivilin öldüğü haberleri büyük tepki yaratmıştı.

Ölenlerden 20 kadarının çocuk olduğu bildirilirken UNICEF'den de bir açıklama gelmiş ve "çocuklara saldırıyı hiç bir şeyin meşru kılamayacağı" ifadesi kullanılmıştı.

Suriye'nin kendisini Ulusal Koalisyon diye adlandıran muhalefet ittifakı da hava saldırılarının derhal durdurulması için dün bir çağrı yaptı.

Membic'de hala onbinlerce sivil olduğu söyleniyor

Amerikalılar: AraştıracağızABD Savunma Bakanı Ashton Carter dün bir açıklama yaparak, "muhtemel sivil can kayıpları" ile ilgili soruşturma yapacaklarını ve sonuçlarını şeffaf bir şekilde açıklayacaklarını söyledi.

Amerikan Merkez Komutanlığından General Joe Votel ise, sivil kayıplardan bahsederken, IŞİD'ci cihatçıların her yere dağılmış olması yüzünden operasyonun çok zorlu geçtiğini kaydetti.

Londra merkezli Suriyeli muhalif kuruluş Suriye Gözlemevi Menbic'de on binlerce sivil olduğunu söylüyor.

Reklam
Reklam

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Suriye ve Irak'ta 2014 yılından beri sürdürülen hava saldırılarında toplam 41 sivilin vurulduğunu kabul ediyor. Ama Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre bu sayı sadece Suriye'de 450'yi geçiyor.

Suriye'de 2011 yılından bu yana yaşanan çatışmalarda toplam 280 bini aşkın insanın öldüğü ve nüfusun yarısının göçmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.