Murat GÜRKAN- Burhan CEYHAN/AYDIN, Yağmur ile birlikte su düzeyi yükselen Bozdağan İlçesi'ndeki Kemer Barajı'nın kapakları, geçen 28 Mart'ta açıldı. Aydın'ın çeşitli ilçelerinden geçen Büyük Menderes Nehri yatağından ilerleyen sular, geçen 1 Nisan'da Germencik'in Turanlar Mahallesi'ndeki bölümüne kadar ulaşarak bu noktada taştı. Turanlar Mahallesi'nin alt kısmında kalan Germencik, Koçarlı ve Yenipazar, Sultanhisar arasındaki binlerce dönümlük arazi sular altında kaldı. Çiftçiler, suların çekilmesini beklemeye başladı. İki gün önce havaların soğuması ve yüksek kesimlerde yaşanan kar yağışı da çiftçiyi olumsuz etkiledi. Eriyen kar suları nehre karışınca, çekilmeye başlayan arazilerdeki sular tekrar yükseldi. Suyun çekilmemesi, bu ayın ortasında başlanılması hedeflenen mısır ve pamuk ekimi için ayrılan arazilerin tava gelmesi için bekleyen üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Kent merkezi ile Yenipazar arasındaki bağlantıyı sağlayan yolun 3 kilometrelik bölümü de suyla doldu. Ulaşımı aksatmamasına rağmen, yoldaki su, sürücülere güçlük yarattı. Bazı yerlerde ise çekilen sudan geriye bataklığı andıran toprak kaldı.
"SULARIN ÇEKİLMESİNİ BEKLİYORUZ"
Çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmaların başlatılacağını söyleyen AK Partili Yenipazar Belediye Başkanı Zafer Savcı, şunları söyledi:
"Çiftçilerimiz zarar gördü. Sayın Valimizle görüşerek konuyu anlattım. Çiftçilerimizin zararlarının karşılanması yönünde İl Tarım Müdürlüğü'ne hasar tespit çalışması yapılması konusunda talimat verdi. Suların çekilmesini bekliyoruz" dedi. Sorunu çözmek öneri getiren Başkan Savcı, "Kepçe yardımıyla nehirden çakıl çıkartmayı düşünüyorum. Bu sayede derinlik artarak hem taşma riskinin önüne geçmiş olacağız hem de çıkan çakılı satarak belediyemize gelir sağlayacağız. Bu projemi Sayın Valimize anlatarak, kendisinden yetki istedim."
ZARARLARININ KARŞILANMASINI İSTEDİ
Yenipazar Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kozbek de suların tekrar yükselmeye başlamasıyla birlikte 20 bin dekar arazinin sular altında kaldığını, bunun yaklaşık 8 bin dekarının ekili alan olduğunu söyledi. Bölgelerinde arpa, buğday ve domatesin yanı sıra yonca, fiğ gibi kaba hayvan yemi yapımında kullanılan bitkilerin ekili olduğunu kaydeden Kozbek, ülkenin dışarıdan saman ithal ettiğini hatırlatarak, "Bölge insanı genelde hayvancılıkla geçiniyor. Bu nedenle de arazilerde genelde kaba yem yapımında kullanılan bitkiler ekiliydi. Biz hükümetten çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesini istemiyoruz. Yenipazar havzasının afet bölgesi ilan edilerek zararımızın karşılanmasını istiyoruz" dedi.
ARAZİLER BATAKLIĞA DÖNDÜ
İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı da, bazı bölgelerde yer yer çekilen sulardan geriye bataklığı andıran toprağın kaldığını belirtti. Çiftçilerin arazilerine giremez duruma geldiğini söyleyen Kaykı, "Nisan ayının ortalarına gelmemize rağmen henüz sular tarım arazilerinden tam anlamıyla çekilmiş değil. Suların çekilmeye başladığı tarım arazilerde adeta bataklığı andırdığı için hiçbir çiftçimiz cesaret edip ürününü ekemiyor. Çiftçiler yeni ürünlerini ekemediği için onları zor günlerin beklediğini düşünüyoruz. Bir an önce havaların normale dönmesini ve çiftçilerin tarım arazilerinde çalışmaya başlamasını arzu ediyoruz" dedi.
FİYATLARI ARTTIRABİLİR
Suların çekilmesi ve toprağın tava gelmesinin zaman alacağını söyleyen Oda Başkanı Ali Kaykı, "Bu yıl tarım arazileri sular altında kaldığı için mahsuller geç ekilecek. Bu da yaz aylarında birçok ürünün geç çıkmasına ve pahalı olmasına neden olacaktır. Temennimiz tarlaların eski haline dönmesi ve çiftçilerimiz ekecek olduğu mahsulünü bir an önce ekmesidir" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz