Aslında bir tek vajina değil, tüm organların kendine has bir kokusu vardır. Ancak kapalı ve nemli kaldığından dolayı burada koku biraz daha fazladır. Başkaları bu kokuyu duyuyor mu, diye endişelenmeyin. Genital bölgede kokular çevreyi rahatsız edecek kadar fazla değildir. Ayrıca bu kokunun temiz olmakla çok alakası yoktur. Vajina kendi kendini temizleyen bir organdır.
Vajinadaki salgıdan dolayı oluşan koku aslında sağlıklı olduğunuzun bir işaretidir. Her kadının vücudunun kendine has bir kokusu vardır. Vajinanın kokusu da kadından kadına değişir. Duş alayım koku geçsin, iyice temizleyeyim belki geçer diye sağlığınızı bozmayın. Bu koku doğal bir kokudur. Ancak çok rahatsız edici bir boyutta ise yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu anlayabiliriz. En kısa sürede bir doktora başvurmalısınız.
Kadınlar bilir, vajina kokuları genelde peynir ya da balık kokusuna benzer. Gün içerisinde yediğiniz yiyecekler bu bölgede koku yapabilir.
Gün içerisinde hapşırırken ya da herhangi zor bir durumda çok sıkışıp idrarı tutamayabilirsiniz. Bu durumda iç çamaşırın değiştirilmemesi halinde idrar kötü kokulara neden olabilir.
Kadınlar için ped zor günlerin dostudur. Akıntının olmadığı zamanlarda ped koymamaya özen göstermelisiniz. Uzun süre değiştirilmeyen pedler kötü kokulara neden olabilir. Günlük olarak 4-6 saat içerisinde pedin mutlaka değiştirilmesi gerekir.
Adetin de kendine has bir kokusu olduğu için parfümlü ped alayım hem vajinamda koku olmasın hem de adetimin kokusu rahatsız etmesin diye düşünüyorsanız çok yanlış. Parfümlü pedler vajinanın sağlığını bozar ve doğal kokusundan ayrı kötü kokmasına neden olur.
Sentetik iç çamaşırları sizi güzel gösterebilir. Ancak bu çamaşırlar vajinanın hava almasını engeller. Böylece vajinada bakteriler çoğalır ve bu bakteriler kötü koku yapabilir. %100 pamuklu iç çamaşırları her zaman ilk tercihiniz olmalıdır. Vajina zaten kapalı bir bölgede olduğu için vücudumuzun diğer bölgelerine göre daha fazla koku olur. Yanlış tercih edilip alınan iç çamaşırları bu durumun daha da artmasını sağlar.
Sabun iyi bir temizleyici olarak bilinse de vajinanın bir numaralı düşmanıdır. Temizlemek için kullandığınız sabun enfeksiyon ve mantar hastalıklarına sebep olabilir. Bundan dolayı vajinanızı asla sabunla yıkamayın. Böylece enfeksiyon gibi hastalıklardan ortaya çıkan kokulardan korunabilirsiniz.
Vajinaya kendi ellerinizle yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri vajinal duş almaktır. Doğal kokusunun ve pH değerinin bozulması ile enfeksiyonlar meydana gelip vajina kokusu oluştururlar. Vajina kendi kendini temizleyen bir organdır. Sadece vulva adı verilen bölgeyi temiz ve ılık su ile yıkamanız yeterli olacaktır.
Normal bir akıntının rengi şeffaf beyaza yakın bir renktir. Uzmanlar kokulu akıntı neden olur, sorusunu hastalık belirtisi olabileceği yönünde cevaplar. Renkler sarı, yeşil gibi renklere döndüğü zaman mantar, enfeksiyon gibi hastalıklara işaret eder. Bu renkte akıntılar da genital bölgenin kötü kokmasına neden olur.
Sıcak yaz aylarında terlediğiniz zaman, vajinanın ter bezleri aşırı çalıştığı için kötü kokular ortaya çıkar. Terlemenin azalması için tüylenmenin yok edilmesi gerekir.
Su yaşamın devam için çok önemlidir. Vajina kokusu için bol bol su içtiğinizde, kokuyu oluşturan bakteriler ve toksinler vücudunuzdan atılır.
Ev yoğurdu vajinanın pH değerini dengede tutar. Günde mutlaka en az bir tabak ev yoğurdu yemeye özen gösteriniz. Yoğurt vajinayı kötü kokulardan uzak tutar.
Bu kokunun giderilmesi için çemen otu suyunu içmeyi deneyebilirsiniz. 1 bardak suyun içine bir tatlı kaşığı çemen otu tohumu koyup demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra sabah aç karnına içebilirsiniz.