Alman otomotiv devi Mercedes’in son yıllarda en dikkat çekici modeli olan SLS AMG, 6.3 litrelik V8 motoru ve 571 beygir gücüyle en “müsrif” otomobillerden biri. Dolayısıyla Mercedes, bu modelin tamamen elektrikle çalışan bir modelini duyurduğunda sektörde şaşkınlıkla karşılanmıştı.
Mercedes, bugün Paris Otomobil Fuarı’nda daha önce konsept olarak duyurduğu “SLS AMG Electric Drive” modelinin yola çıkmaya hazır versiyonunu tanıttı. Üstelik araç, gerçek olmayacak gibi görünen tüm özelliklerini korumayı başarmış olarak geliyor. Firma, mühendislik gücünü kullanarak tümüyle elektrikle çalışan bu otomobili, benzinli versiyondan daha güçlü kılmayı başarmış.
Tasarım olarak benzinli SLS AMG modeliyle aynı çizgileri taşıyan araç, V8 motorun yerine 4 adet elektrik motoru taşıyor. Her biri 45 kilogram ağırlığında olan bu motorlar, tekerleklerin iç kısmına konumlandırılmış. Böylece SLS AMG Electric Drive’ın 4 tekerden çekiş sistemine sahip olması sağlanmış. 4 elektrik motoru toplamda 740 beygir güç üretiyor ve bu rakam benzinli versiyondan 177 beygir daha fazla. Fakat buna rağmen 0′dan 100 km hıza 3.9 saniyede çıkan SLS AMG Electric Drive, benzinli kardeşinden 1 saniye daha yavaş kalıyor. Ayrıca benzinli versiyonda 320 km olan son hız elektrikli versiyonda 250 km ile sınırlandırılmış.
Aracın daha güçlü olmasına rağmen benzinli modelden yavaş kalmasının sebebi bataryaların oluşturduğu ekstra ağırlık. Tek şarj ile 250km yol gidebilmek için 60kWh bir batarya yerleştiren Mercedes, bu pilin yarattığı 547 kilogramlık ağırlığı tolere edebilmek için alüminyum ve karbon fiber malzemelerle şasiyi hafifletmiş. Batarya 12 eşit modüle ayrılmış ve transmisyon tüneli ile arka koltukların arkasına yerleştirilmiş. Verilen bilgiye göre bataryalar Koreli SK Innovation firması tarafından hazırlanmış. SLS AMG Electric Drive’da ayrıca Formula 1 araçlarındaki KERS teknolojisine benzeyen bir geri besleme sistemi bulunuyor. Bu sistem, frene basıldığında tekerleklerin dönüş enerjisini bataryaları şarj etmek için kullanıyor.
Mercedes, SLS AMG Electric Drive’ın 230 volt şebeke ile (evlerimizde kullandığımız priz üzerinden) 20 saatte şarj olduğunu belirtiyor. Özel şarj üniteleri ise aracı 3 saatte şarj edebiliyor.
Menzil, güç ve sürat olarak çok elektrik teknolojisiyle çok önemli işlere imza atan Mercedes, elektriğin neredeyse tüm dezavantajlarını ortadan kaldırmış. Fakat bu başarının ekonomik bedeli de yüksek. Mercedes, aracın 2013 yılında 550.000 dolar fiyatla satışa sunulacağını duyurdu.
[
](http://www.scroll.com.tr/92364/mercedesin-elektrikli-canavari-yollara-cikiyor/)