ANKARA(ANKA) - Şubat ayında Almanya'dan Türkiye'ye yoğun bir üst düzey diplomatik trafik yaşanacak. Başbakan Angela Merkel'in beklenen Türkiye ziyareti, 25 Şubat'ta gerçekleşecek. Merkel'den önce Alman İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in 5-7 Şubat tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret etmesi öngörülüyor. Şubat ayının ortasında ayrıca Türkiye, Alman Federal Parlamentosu'nun aşırı unsurlarca gerçekleştirilen cinayetleri araştıran Komisyonu'ndan bir heyeti de ağırlayacak.
Alman Başbakanı Angela Merkel'in 25 Şubat'ta Ankara'ya günü birlik bir ziyarette bulunması öngörülüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Merkel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek.
Türkiye'yi Suriye'den olası bir füze saldırısından korumak amacıyla Alman Patriot bataryalarının Kahramanmaraş'a konuşlandırılmasının ardından gerçekleşecek ziyaret sırasında Patriot işbirliği, önemli bir gündem maddesini oluşturacak.
-TERÖRLE MÜCADELEDEKİ İŞBİRLİĞİ-
Türkiye ile Almanya arasındaki tüm konuların ele alınacağı belirtilen görüşmelerde terör ile mücadeledeki işbirliği de ağırlık bir konu olacak. Ziyarette Türkiye'nin Abdullah Öcalan ile sürdürülen müzakereler ve Paris'te üç PKK'lı kadının öldürülmesi olayının da ele alınması bekleniyor.
Alman hükümeti, Türkiye ile Öcalan arasındaki görüşmeleri çok olumlu karşılayan bir açıklama yapmış ve Kürt sorununa "siyasi çözüm" bulunması beklentisini dile getirmişti.
Bu arada, Türk hükümetinin PKK konusunda Almanya'ya yönelik eleştirilerine karşın Berlin'de iki ülke arasındaki "güvenlik işbirliğinin" çok iyi bir düzeyde olduğu savunulurken Almanya'nın terörist örgütü olarak değerlendirdiği PKK'yı desteklemediği ifade ediliyor.
-AB MÜZAKERE SÜRECİ, VİZE SORUNU-
Almanya'daki Türk vatandaşlarına ilişkin konuların da ele alınacağı, Merkel ziyareti sırasında da Türkiye'nin bu yılın ilk yarısında AB sürecinin canlandırılması konusu da gündeme gelecek.
Angela Merkel, Türkiye'nin üyeliğine karşı olmakla birlikte müzakere sürecini engellemedi. Alman Dışişleri Bakanlığı ise, İrlanda Dönem Başkanlığı sırasında yeni bir başlık açılmasına olumlu bakıyor.
Ankara için büyük önem taşıyan Türk vatandaşlarına uygulanan vize meselesi de, Türkiye ile Almanya arasında önemli bir konu oluşturuyor. Bazı AB gözlemcileri vize konusunda olumlu gelişmelerin olabileceğini düşünüyorlar.
-FRİEDRİCH'İN ZİYARETİ-
Türkiye ile Almanya arasında teröre karşı işbirliği ve Türkiye'nin bu konudaki şikayetleri, Alman İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich'in 5-7 Şubat günlerinde yapılması beklenen ziyarette de ön planda olacak. Friedrich, Ankara ve İstanbul'u ziyaret edecek.
Ankara son olarak Paris'te öldürülen Sakine Cansız'ın, 2007 yılında Almanya'dan iadesini istediğini ancak bu talebin karşılanmadığını, Cansız'ın serbest kaldığını açıklamıştı.
-FEDERAL MECLİS HEYETİ-
Türkiye, Şubat ayında ayrıca Alman Federal Parlamentosu'nun Almanya'da aşırı unsurlarca gerçekleştirilen cinayetleri araştıran Komisyonu'nun Başkanı ve üyelerinden oluşan bir heyeti de ağırlayacak.
14-15 Şubat günlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek olan heyette 5 siyasi parti temsil edilecek. Heyetin ziyaretinin önemli amaçlarından birinin,
Alman partilerinin, cinayetlerden "utanç duydukları" ve soruşturulması konusunda "ciddi" oldukları mesajını iletmek olduğu ifade ediliyor.