Merkel yarın Türkiye'ye geliyor

BERLİN (İHA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'ye 2 günlük resmi bir ziyarette bulunacak. Alman Hükümet Sözcüsü Ulrich Wilhelm, Koalisyon hükümetinin Türkiye'ye verilen sözü yerine getirmekten yana olduğunu söyledi.

Bugün başkent Berlin'de Almanya Başbakanı Merkel'in Türkiye gezisi konusunda basına bir brifing veren Wilhelm, Türkiye ile dostane bir ilişki yaşandığını belirtti. Ulrich, Başbakan Merkel'in programının yarın saat 14.00'den itibaren Ankara'da başlayacağını duyurdu. Merkel, Anıtkabir'e çelenk koyduktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geleceğini söyledi. Daha sonra İstanbul'a uçacak olan Merkel'in bin 500 kişiyle iftar yemeği yiyeceğini de anlatan Wilhelm, Merkel'in cuma günü, Türk-Alman ekonomi forumuna katılacağını ifade etti. Merkel daha sonra Erdoğan ile birlikte başta Fener Rum Patriği Bartelomeos, Yahudi din adamı haham ve İstanbul Baş Müftüsü ile bir araya gelecek. Wilhelm, Almanya'nın Türkiye'nin İran, Irak, Ortadoğu, Afganistan ve Lübnan'da önemli bir rol üstlendiğine ve gelecekte de üstlenebileceğine inandığını kaydetti. Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğunu da vurgulayan Wilhelm, bunu daha da pekiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı. Wilhelm, Merkel'in gündemindeki konuların bazılarının turizm, enerji, çevre ve ulaşım olduğunu söyledi. Wilhelm, "Türkiye ile sıkı ve dostane ilişki Almanya için büyük önem ifade ediyor. Bildiğiniz gibi Türkiye ve Almanya arasında hemen her alanda sıkı bir işbirliği sözkonusu. Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk ve Türk kökenli Alman vatandaşı yaşıyor. Koalisyon hükümeti, Türkiye'ye verilen sözü, AB'ye üyelik müzakerelerini ucu açık olmak koşuluyla, dürüstçe yerine getirmekten yana hemfikir. Alman hükümeti müzakerelerin yürütülmesinin kabullenilmesini istiyor. Ancak koalisyon üyeleri arasında, müzakere sonucuna ilişkin farklı yaklaşımlar sözkonusu" dedi.

Reklam
Reklam

Öte yandan Türk limanlarının Güney Kıbrıs'a açılmasının da gündeme geleceğini anlatan Wilhelm, bu konuda ayrıca 8 Kasım'a dek değişim olmazsa, ne tür bir adım atılacağının da konuşulacağını ifade etti. Wilhelm, "Doğu ve batı arasında önemli bir köprü olan Türkiye, batı ile kenetlenmiş durumda. NATO üyesi. Atatürk'ün laiklik yolunda yürüyor. İşte bu nedenlerden dolayı aynı zamanda kültürler arası ve dinler arası diyalog konularında Türkiye bizim için çok önemli bir köprü" diye konuştu.