Türkiye'nin üyeliğini başından beri desteklemeyen ancak Merkel'in iktidara gelmesinden kısa süre önce başlayan müzakerelerin önünde de bu denli engel oluşturmayan Birliğin (CDU/CSU) Reuters tarafından ele geçirilen seçim programından, "imtiyazlı ortaklık" tabirinin de çıkarıldığı görüldü.
[
****](https://www.mynet.com/merkel-dehsete-dustum-110100703239)
Toplam 125 sayfalık taslak metinde AB-Türkiye ilişkileri için şu ifadeler kullanıldı: "AB ve Türkiye arasında güçlü bir işbirliği arzusundayız. Aynı zamanda dış konular ve güvenlik hususunda da yakın stratejik işbirliğinden yanayız."
Ancak metindeki "Türkiye'nin AB'ye katılım için gerekli kriterleri karşılamamasından dolayı tam üyeliğine karşıyız. Bu ülke, büyüklüğü ve ekonomik yapısından ötürü AB'ye fazla yük getirecektir" ifadesi, her iki partinin de Ankara'nın üyelik sürecine olan sert duruşunu yansıttı.
Türkiye'nin AB ülkeleri arasındaki en büyük ticaret ortağı olan Almanya'da yaklaşık 2.7 milyon Türkiye kökenli yaşıyor. Almanya'da 22 Eylül'deki federal seçimler öncesi hemen hemen tüm büyük partiler, ülkedeki göçmenlerin oylarını kazanmak için vaatte bulunuyor. Ancak CDU, Almanya'daki Türklerin, Türkiye'nin AB üyeliğinden çok işsizlik ve muhafazakar değerler konusuna önem verdiğine inanıyor ve seçim politikasını da bu doğrultuda belirliyor.
**SERT MÜDAHALEYİ ELEŞTİRMİŞTİ**
CDU lideri Merkel, dün Alman televizyon kanalı RTL'ye verdiği röportajda, polisin, Türkiye'deki Gezi protestolarına yaptığı sert müdahaleyi eleştirmişti.
Alman Başbakan, Türkiye'nin gösterilere vermiş olduğu cevabın, AB üyelik sürecindeki bir ülkenin takınması gereken tavırla örtüşüp örtüşmediğine ilişkin bir soruya ise, "Türkiye'de şu an olup bitenler, bizim gösteri ya da konuşma özgürlüğü düşüncemizle bağdaşmıyor" diye yanıt vermişti. (Hürriyet)