Merkel'in nezaketsizliği AB'de de yankılandı

PARİS (ANKA)- AB Dönem Başkanı Almanya Başbakanı Angela Merkel'in AB'nin 50.yıldönümü kutlamalarına Başbakan Erdoğan'ı davet etmemesi, AB'de de yankılandı. Fransız Le Figaro gazetesi, "Ankara, Avrupa'nın 50. yıldönümünden dışlanmaktan rahatsız" ifadesini kullandı.

Davetiye almayan Türk yetkililerin "gücendiği"ni belirten gazete, "Fiilen Türkiye ile müzakereler, 2006 yılının sonundan beri ölü bir noktada" diye yazdı. Le Figaro gazetesi, Türkiye'nin AB'nin 50. yıldönümü dolayısıyla hafta sonunda Berlin'de yapılacak kutlamalara davet edilmediğini belirterek, "Ankara, Avrupa'nın 50. yıldönümünden dışlanmaktan rahatsız" diye yazdı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Avrupa'da sevilmediğini hissettiğini belirten gazete "Türk yetkilileri, Roma Antlaşmasının 50. yıldönümü kutlamalarına ilişkin davetiye almadılar ve bundan gücendiler" yorumunu yaptı. Gazete, Dışişleri Bakanlığı'nın "Almanya'nın aday ülkeleri de davet etmesi, Avrupa ailesi bütünlüğünü bir kez daha ortaya konması açısından anlamlı bir gelişme teşkil ederdi" açıklaması ile üzüntüsü dile getirdiğini belirterek, Berlin'deki kutlamalara diğer aday ülkelerin de yer almayacağına dikkat çekti.

Ancak Türkiye'nin yakınmalarının aynı zamanda Ankara'nın AB üyeliği ve Avrupa'dan dışlanma konusundaki "aşırı hassasiyet"ini de yansıttığına dikkat çeken gazete, "Fiilen Türkiye'nin AB'ye katılım müzakereleri, 2006 yılının sonundan beri ölü noktada" değerlendirmesini de yaptı.

Siyasi reformlarda hiç bir ilerleme yok

Türkiye'de siyasi reformlarda hiçbir ilerleme sağlanmadığının, sadece teknik konularda ilerleme olduğunu savunan Le Figaro, bu teknik ilerlemenin büyük ölçüde, Türkiye'nin AB klubüne katılmasından giderek artan bir kuşku duyan Türk kamuoyunun gözünden kaçtığını öne sürdü. Buna karşın güvensizliğin Avrupa siyasilerinin demeçlerinden beslendiğini kaydeden Le Figaro, geçtiğimiz günlerde yayınladığı, Alman Başbakanı Merkel'in "Tek söyleyebileceğim, ilişkilerimizin 50 yıl sonra daha sıkı olacağı" yolundaki açıklamalarının Türkiye'de yarattığı tepkiyi örnek gösterdi.

Reklam
Reklam