Merkez Bankası Başkanı Başçı Mardin'de:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Cari açık veren ülkelerdeki döviz kuru oynaklığında Türkiye 2011 yılında orta yerlerdeydi. Alınan tedbirler ve

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Cari açık veren ülkelerdeki döviz kuru oynaklığında Türkiye 2011 yılında orta yerlerdeydi. Alınan tedbirler ve yeni politikalar çerçevesinde Türkiye'de döviz kuru oynaklığı en düşük seviyeye geldi" dedi.

Başçı, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası'nca Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen "Para Politikaları" konulu konferansta yaptığı konuşmada, bankaların kötü zamanlarında sert tedbirler aldıklarını, kredi standartlarını sıkılaştırdıklarını söyledi.

Merkez Bankası'na düşen rolün bu dalgalanmaları yumuşatmak olduğunu ifade eden Başçı, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Biz kredilerdeki artışın bu şekilde sıfıra kadar düşmesini istemiyoruz. Yüzde 14'e kadar yükselmesini de istemiyoruz. Burada yüzde 35'lik kredi büyümesi var. Yıllık kredi büyüme hızı yüzde 35'tir. Bunun orta noktası nedir- Yüzde 7,5. Değişimin gelirinize oranı 7,5 etrafında dalgalanırsa çok fazla problem olmuyor. Bu dalgalanmaların boyutunun çok büyük olmamasında fayda var. 'Bu yüzde 7,5 neye karşılık geliyor-' dediğinizde bugün itibarıyla yüzde 15 kredi büyümesine tekabül ediyor. Yüzde 15 ortalamada sağlıklı sürdürülebilir ve Türkiye için finansal derinleşmeye izin veren makul bir kredi büyüme hızıdır. Bu, bir tavan değer olarak okunmaması gereken bir değer. Bu bir kredi sınırlaması değeri de değildir. Bu bir referans değeridir."

Başçı, yüzde 15'in üzerinde kredi büyüyorsa işlerin bankacılık sektöründe iyi gittiğinin, yüzde 15'in altında ise kötü zamanlar olduğunun anlaşıldığına dikkati çekerek, "Demek ki o krediyi bulamıyor, finansmanı sağlayamıyor, krediler büyüyemiyor. Bu şekilde baktığınızda doğru politika, iyi zamanlarda makul ölçüde rezerv biriktirmek, eğer kötü zamanlar gelirse de bu elimizdeki değerli hazineyi bankacılık sistemine yardım için kullanmaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Her gün ekonomi kanallarında haddinden fazla, 'Merkez Bankası'nın yüzde 15'lik kredi kısıtlaması' diye ifadelerin yer aldığını vurgulayan Başçı, bunun bir kısıtlama ve sınırlama olmadığını belirtti.

-"Merkez Bankasını jeneratör gibi düşünün"-

Başçı, her ülkenin kendi parasını bastığını vurgulayarak şöyle dedi:

"Türk Lirası basıyor, 'elimizde ihtiyaten bir miktar döviz olsun ki, ileride siz de rahat edin' diye düşünüyoruz. Nasıl elektrik kesildiği zaman jeneratör devreye giriyor. Arada ufak bir kaç saniyelik kesinti oluyor. Ondan sonra elektrik geldiği zaman jeneratör devreden çıkıyor. Sonra tekrar ufak bir kesinti oluyor. Burada Merkez Bankası'nı jeneratör gibi düşünün. Geçiş döneminde döviz likiditesini sağlayacak ama arada da ufak bir iki kesintiler olabilir. Bu da hızımıza bağlı. Hemen devreye sokarsak o kesintiler olmaz. Diyorlar ki; 'kesintisiz güç kaynağı'. Dolayısıyla arkadaşlara tavsiye ediyoruz. Kesintisiz güç kaynağı kullanırlarsa elektrik hiç kesilmeden sanki problem yokmuş gibi ilerleyebilir."

Reklam
Reklam

Döviz kurları oynaklığı konusuna da değinen Başçı, şöyle konuştu:

"Burada eğer döviz kurları uzun vadeli olması gereken dengeden saparsa, bu aslında vatandaşın gözünde döviz kurlarında oynaklık anlamına geliyor. Piyasa şartlarında önce sapıyor, sonra düzeltiyor. Şimdi gayet makul, uzun vadede olması geren dengeye nispeten yakın daha az dalgalı döviz kuruna sahibiz. Cari açık veren ülkelerdeki döviz kuru oynaklığında Türkiye 2011 yılında orta yerlerdeydi. Alınan tedbirler ve yeni politikalar çerçevesinde Türkiye'de döviz kuru oynaklığı en düşük seviyeye geldi. Hiç mi oynaklık yok- Hayır oynaklık var. Her gün değişiyor döviz kurları. Gelecek 12 ay için 8-9 gibi bir yer fiyatlanıyor piyasa tarafından ama diğer ülkelere göre bu oynaklık daha düşük. Sadece oynaklığı yumuşatmaya çalışıyoruz."

(Sürecek)

Muhabir: Ekip / Sema Kaplan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: