Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı:

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ihracat ne kadar artarsa iç talebin o kadar büyümesine izin...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ihracat ne kadar artarsa iç talebin o kadar büyümesine izin vereceklerini söyledi.

Başçı, Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen Para Politikası konferansına katıldı. Kocaeli Ticaret Odası Toplantı salonunda gerçekleşen konferansa Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yanı sıra Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Keleş ve iş adamları katıldı. Başçı, Türkiye'nin özellikle 1973 yılından başlayarak kara bir 30 yıl geçirdiğini bu dönemde Amerika Birleşik Devletlerindeki gayri safi milli hasılaya yaklaşmak yerine giderek uzaklaştığını belirtti. Başçı, enflasyonun bu dönemde büyümenin önünde en büyük engel olduğunu belirterek,"Mali disiplin ile birlikte enflasyonunda düşürülmesi ile birlikte Türkiye artık büyümeye başladı" dedi.

Reklam
Reklam

Başçı, EURO bölgesi ülkelerinde büyüme hızlarının eksilerde seyrettiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Bu yıl büyüme oranı yüzde üçlerde seyrediyor. Biz, bunun yıl sonuna kadar yüzde dörtlerde olmasını bekliyoruz. İşadamlarımız ihracatını özellikle büyüme ivmesi olan ülkelere ve petrol ihraç eden ülkelere yapması bizim büyüme oranınımızın artmasını sağlıyor. Gerçekten iş adamlarımızın esnekliğini, hızlı bir şekilde hareket edebilmelerini takdir ediyoruz. Türkiye'yi bu kurtarıyor. Çünkü biz cari açık veren bir ülkeyiz. İş adamlarımız ne kadar başarılı olursa bu konuda, ihracat ne kadar artarsa, biz de iç talebin büyümesine o kadar izin verebiliriz. Merkez Bankası olarak, şu anda biliyorsunuz fren tarafında hep konuşuluyor. Frenleri yavaş yavaş azaltıyoruz. O kadar iç talebin büyümesine izin verebiliriz. Aksi halde, çok fazla salıversek o zaman iç talep inanılmaz canlanma potansiyeline sahip Türkiye'de ve o zaman cari açık hemen artar. O nedenle dikkatli gidiyoruz. İhracatçılarımız ne kadar başarılıysa, biz de iç talebi o kadar canlandıracağız. Buradan söz veriyoruz"

Reklam
Reklam

Erdem Başçı, konferansını tamamladıktan sonra para politikaları konusunda işadamlarından gelen soruları cevapalandırdı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: