Merkez Bankası döviz alımına başlıyor

ANKARA (İHA) - Merkez Bankası, döviz alım ihalelerine 10 Kasım 2006 tarihinden itibaren tekrar başlanacağın açıkladı. İhalelerde günlük 15 milyon dolar ve 30 milyon dolar opsiyon olmak üzere en fazla 45 milyon dolar alınacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada şöyle:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 5 Aralık 2005 tarihli "Enflasyon Hedeflemesi Rejiminin Genel Çerçevesi ve 2006 Yılında Para ve Kur Politikası" ve 30 Aralık 2005 tarihli "2006 Yılı Döviz Alım İhaleleri ve Yeni Türk Lirası Faiz Oranlarına İlişkin Basın Duyurusu" başlıklı duyuruları ile, 2006 yılında uygulanması öngörülen para ve kur politikalarının genel çerçevesini kamuoyuna açıklamıştır.

Reklam
Reklam

Söz konusu duyurularda; güçlü döviz rezervi pozisyonuna sahip olmanın uygulanan ekonomik programa ilişkin güvenin artmasına sağlayacağı katkı, Hazine'nin dış borç ödemeleri ile Merkez Bankası bilançosunda yükümlülükler içinde önemli bir yer tutan yüksek maliyetli işçi dövizi hesaplarının uzun vadede aşamalı olarak azaltılması gerekliliği dikkate alınarak, 2002 yılından bu yana döviz rezervi biriktirme amaçlı döviz alım ihaleleri düzenlendiği; dalgalı kur rejimi altında herhangi bir kur hedefi bulunmayan Merkez Bankasının, yürüttüğü ılımlı rezerv artırım politikası çerçevesinde döviz piyasasındaki arz ve talep koşullarını, dolayısıyla kur seviyesini mümkün olduğunca düşük düzeyde etkilemek ve dalgalı kur rejiminin temel ilkelerine ve işleyişine sadık kalmak üzere döviz alım ihale kurallarını önceden belirleyerek yıllık olarak ilan ettiği; ancak, büyük bir dışsal şok ya da öngörülemeyen olağanüstü gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında derinliğin kaybolması; buna bağlı olarak döviz fiyatlarında ortaya çıkabilecek aşırı oynaklık ve sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlenmesi halinde, önceden kamuoyuna duyurulmak suretiyle kısa ya da uzun süreli olarak döviz alım ihalelerine ara verilebileceği belirtilmiştir.

Reklam
Reklam

2006 yılında bu çerçevede düzenlenen döviz alım ihalelerine, global likidite koşullarının etkisiyle ortaya çıkan döviz arzındaki azalmaya bağlı olarak 16 Mayıs 2006 tarihinden itibaren ara verilmiştir. Ancak, Merkez Bankasının Mayıs-Haziran aylarında mali piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı aldığı önlemler ve global likidite koşullarındaki düzelme sonrasında döviz piyasasının da göreli bir istikrara kavuştuğu gözlenmektedir.

Bu doğrultuda, Mayıs ayında ara verilen döviz alım ihalelerine 10 Kasım 2006 tarihinden itibaren tekrar başlanılmasına karar verilmiştir. İhalelerde alımı yapılacak tutar günlük 15 milyon ABD doları ihale ve 30 milyon ABD doları opsiyon hakkı olmak üzere en fazla 45 milyon ABD doları olarak belirlenmiş olup, ihale ile ilgili diğer koşullarda değişiklik yapılmamıştır. 2007 yılında da döviz likidite koşullarında olağanüstü farklılaşmalar görülmedikçe bu programa devam edilecektir.

Diğer taraftan önceki uygulamalarımızda olduğu gibi, büyük bir dışsal şok ya da öngörülemeyen olağanüstü gelişmeler nedeniyle döviz piyasasında derinliğin kaybolması; buna bağlı olarak döviz fiyatlarında ortaya çıkabilecek aşırı oynaklık ve sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlenmesi halinde, önceden kamuoyuna duyurmak suretiyle kısa ya da uzun süreli olarak döviz alım ihalelerine ara verilebilecektir."

Reklam
Reklam