Merkez Bankası, Döviz Satım Ihalesi Açtı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 11 Haziran‘dan itibaren gerekli gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri açacağını...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 11 Haziran‘dan itibaren gerekli gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri açacağını bildirdi.

TCMB‘den konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"11 Haziran 2013 tarihli ‘Kısa Süreli Ek Parasal Sıkılaştırmaya Dair Basın Duyurusu‘nda belirtildiği gibi kısa süreli ek parasal sıkılaştırmanın desteklenmesi için kurum, 11 Haziran 2013 tarihinden itibaren gerekli gördüğü günlerde gün içinde döviz satım ihaleleri açabilecektir. Gün içi ihalelerde satımı yapılacak tutar her bir ihalede 50 milyon ABD Doları olacak, gelen tekliflerin ihale miktarına kadar olan kısmının tamamı karşılanacaktır.”

Reklam
Reklam

TCMB gün içi döviz satım ihale esaslarını ise şöyle aktardı:

“Gün içi ihaleye, Döviz ve Efektif Piyasaları‘nda işlem yapmaya yetkili bankalar katılabilecektir. İhale numarası ve ihaleye ait diğer ayrıntılar Reuters sisteminin ‘CBTQ‘ sayfasında ilan edilecektir. Bankalar ihale tekliflerini döviz satım ihalesi ilanını takip eden on beş dakikalık (15 dakika) süre içinde verebileceklerdir. Teklifler; TCMB Ödeme Sistemleri İhale Sistemi (İhS) sistemi aracılığı ile gönderilecektir. İhale çoklu fiyat ihalesi yöntemi ile yapılacaktır. İhale sonuçları Reuters sisteminin “CBTQ” sayfasında teklif verme süresinin bitimini takip eden 15 dakika içinde ilan edilecektir. İhalede teklif miktarı en az 1 milyon ABD Doları ve katları üzerinden verilecektir. Her bir bankanın ihalede verebileceği en yüksek teklif tutarı toplam ihale tutarının yüzde 20’si ile sınırlı olacaktır. Bankalar verdikleri teklif tutarlarını ve fiyatlarını ihale süresince değiştiremeyeceklerdir. Satımı yapılacak tutar her bir ihalede 50 milyon ABD Doları olacak, gelen tekliflerin ihale miktarına kadar olan kısmının tamamı karşılanacaktır. İhalenin kesildiği fiyatta birden fazla teklif olması halinde dağıtım oransal olarak yapılacaktır. İhale yükümlülüğünü yerine getirmeyen bankalara Döviz ve Efektif Piyasaları Uygulama Talimatı çerçevesinde müeyyide uygulanacaktır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz