Merkez Bankası Enflasyon Raporunu Açıkladı…(3)

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Suriye’deki gelişmelere karşı bir kriz senaryosu hazırlayıp hazırlamadıklarına ilişkin olarak,...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Suriye’deki gelişmelere karşı bir kriz senaryosu hazırlayıp hazırlamadıklarına ilişkin olarak, “Bu gelişmelerin ekonomik değişkenlere olan yansımalarına bakarız, fiyat veya finansal istikrara buradan önemli bir tehdit geliyor mu diye bakarız, ona göre hazırlıklı olduğumuz politika kararlarını uygulamaya koyarız. Spesifik olarak ‘şuna karşı şunu yaparız’ demiyoruz” dedi.

Başçı, 2012 Temmuz Enflasyon Raporu’nu düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başçı, Merkez Bankası olarak Suriye ile ilgili gelişmelere yönelik kriz senaryosu hazırlayıp hazırlamadıklarının sorulması üzerine, Türkiye’nin yakın çevresinde birçok risk unsunu bulunduğunu, bunların bir kısmının ekonomik, bir kısmının da siyasi olduğunu söyledi. Bu sorunlarda Nisan ayından beri artış gözlendiğini ifade eden Başçı, “Merkez Bankası olarak bu tartışmaların hiç içine girmemek amacıyla verdiğimiz standart bir cevap var; bu gelişmelerin ekonomik değişkenlere olan yansımalarına bakarız, fiyat veya finansal istikrara buradan önemli bir tehdit geliyor mu diye bakarız, ona göre hazırlıklı olduğumuz politika kararlarını uygulamaya koyarız. Spesifik olarak ‘şuna karşı şunu yaparız’ demiyoruz. Ekonomik faktörler ve onların enflasyona, dış defne ve finansal istikrara etkilerine bakarız” dedi.

Reklam
Reklam

İRAN’A ALTIN SATIŞI

İran’a altın satışı ile ilgili bir soruya da cevap veren Başçı, “İhracat içerisinde son birkaç ayda bir kalem ön plana çıktı ve bu bizim ihracat artışını destekledi; o da altın. Oldukça yüklü miktarda yakın dönemde İran altın ithal ediyor ve resmi olarak bu ithalatı yapıyor. Bu da bizim diğer ürünlerin ihracatı gibi, ihracat kalemi olarak devreye giriyor. Dolayısıyla bu bir ödeme aracı şeklinde değil, bir ihracat şeklinde söz konusu oluyor. Onunla ilgili rakamlar zaten açık, istatistikleri oradan takip edebilirsiniz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: