Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirterek, “2014 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 4,9 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor” dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, The Marmara Otel’de düzenlenen toplantıda "2013 Nisan Enflasyon Raporu"nu açıkladı. Enflasyon tahminlerine temel oluşturan iktisadi faaliyet gelişmelerini ve kısa vadeli görünümü özetleyen Başçı, “2012 yılının son çeyreğine ilişkin milli gelir verilerinin yurtiçi talebin özel yatırım talebi kaynaklı olarak gerilediğine işaret etti. Bu dönemde talep koşulları ocak enflasyon raporuna sunduğumuz görünüme kıyasla daha zayıf seyretti. Öte yandan yılın ilk çeyreğine dair veriler tüketim talebinde ılımlı bir artış yatırımlarda ise kayda değer bir toparlanmaya işaret ediyor. Son dönemde finansal koşulların destekleyici koşulunun sürmesi güven endekslerindeki iyileşme ve kredilerin artış eğilimi yılın ikinci çeyreğinde toparlanmanın işaret eden göstergeler olarak öne çıkıyor. Bu gelişmeler çerçevesinde 2012 yılının son çeyreğinde toplam talebin bir önceki rapor dönemine göre sınırlı ölçüde daha zayıf olduğu bir görünümü esas aldık. Ancak 2013 yılı geneli için belirgin bir değişiklik yapmadık. Yurtiçi talepli gözlenen iyileşme sinyallerine karşılık dış talep zayıf seyrini koruyor. Bu dönemde avro bölgesi iktisadi faaliyetindeki yavaşlamaya rağmen küresel büyümeye ilişkin tahminlerde önemli bir farklılaşma gözlenmemesi nedeniyle ihracat ağırlıklı küresel büyüme endeksinde kayda değer bir değişiklik olmadı. Özetle iç ve dış talep gelişmelerine birlikte değerlendirdiğimizde toplam talep koşullarının enflasyon tahminleri üzerindeki etkisinde bir önceki rapora kıyasla önemli bir değişim olmadığını söyleyebilirim” dedi.

Reklam
Reklam

Başçı, enflasyon tahminlerinde gıda, enerji ve ithalat fiyatlarının da önemli rol oynadığını belirterek, bu değişkenlere dair varsayımlarını da aktardı.

Ocak Enflasyon Raporu'nun yayımlanmasından itibaren geçen süre zarfında ithalat fiyatlarının öngörülerinden düşük gerçekleştiğini ifade eden Başçı şunları söyledi;

“Özellikle yakın dönemde emtia fiyatlarında beklenenin ötesinde bir gerileme olduğunu gördük. Bu çerçevede Ocak Enflasyon Raporu'nda 108 ABD doları olarak belirlenen 2013 yılı ortalama petrol fiyatı varsayımımızı, Nisan ayının ilk üç haftasındaki vadeli fiyatların ortalamasıyla uyumlu şekilde aşağı yönlü güncelledik. Bu güncelleme ise 2013 yıl sonu enflasyon tahminini 0,2 puan aşağı yönde etkiledi. Öte yandan, gıda fiyatlarının yıllık artış oranını bir önceki Rapor;da olduğu gibi yüzde 7 olarak koruduk. Bu raporda, petrol fiyat varsayımımızı 108 ABD dolarından 103 ABD dolarına indirdik.”

Kamu maliyesine dair varsayımlarını da paylaşan Başçı, orta vadeli tahminlerini üretirken yılın kalanında tütün ve enerji ürünlerine yönelik ek vergi ayarlaması yapılmayacağını varsaydıklarını, öte yandan, diğer vergi ayarlamaları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatların enflasyon hedefleri ve otomatik fiyatlama mekanizmaları ile uyumlu olacağı bir görünümü esas aldıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Başçı, maliye politikasının duruşu için ise her zaman olduğu gibi Orta Vadeli Program (OVP) projeksiyonlarını temel aldıklarını dile getirerek, bu çerçevede, önümüzdeki dönemde mali disiplinin süreceğini ve yapısal bütçe dengesinde önemli bir değişim olmayacağını varsaydıklarını, dolayısıyla, 2013 yıl sonu enflasyon tahmininde maliye politikasından kaynaklanan bir değişiklik olmadığını ifade etti.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyon ve çıktı açığı tahminlerine ilişkin de, “Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken yakın dönemde hızlanan sermaye akımlarından kaynaklanabilecek risklerin dengelendiği bir çerçeve benimsedik. Diğer bir ifadeyle, faiz oranları düşük tutulurken makro ihtiyati tedbirlerin devam ettiği bir politika duruşunu esas aldık. Kredilerin ise yüzde 15 civarında büyüyeceğini varsaydık yıl sonu itibariyle. Bu çerçevede, enflasyonun, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yıl sonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 4,9 olmak üzere yüzde 3,1 ile yüzde 6,7 aralığında yer alıyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Erdem Başçı, enflasyon tahminlerine temel oluşturan varsayımları ve dışsal koşulları bir arada değerlendirdiklerinde, enflasyonun başlangıç noktasındaki yukarı yönlü güncellemenin, emtia fiyatlarındaki aşağı yönlü güncelleme ile telafi edildiğini ifade etti.

Başçı, bu nedenle 2013 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 5,3 olarak koruduklarını söyledi.

Başçı, enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izlemesini beklediklerini belirterek, "Bu çerçevede yıllık enflasyonda nisan ayında belirgin bir düşüş, mayıs-temmuz döneminde ise sınırlı artışlar görebiliriz. Sonraki aylarda tekrar aşağı yönlü bir eğilimin başlayacağını ve enflasyonun yıl sonunda yüzde 5,3 düzeyine ineceğini tahmin ediyoruz. Buna paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini korumasını bekliyoruz" dedi.

“ENFLASYON TAHMİNLERİNİ MAKROFİNANSAL RİSKLERİ GÖZETEREK OLUŞTURDUK”

Başçı, yılsonu enflasyon tahminlerinde değişiklik olmasa da, özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen hızlı artışlar nedeniyle enflasyon patikasını kısa vade için bir önceki rapora kıyasla yukarı yönlü güncellediklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

Başçı, çıktı açığı tahminlerindeki güncellemelere ilişkin de "2012 yılının son çeyreğinde iktisadi faaliyetin beklediğimizden zayıf gerçekleşmesi nedeniyle başlangıç noktası itibarıyla çıktı açığı tahminlerimizi bir önceki Rapor'a kıyasla sınırlı ölçüde aşağı yönlü güncelledik. Bununla birlikte iç talepte beklenen toparlanma ile uyumlu olarak, yıl genelinde çıktı açığının Ocak ayında öngörülen patikaya yakın seyredeceği bir çerçeveyi esas aldık" değerlendirmesinde bulundu.

Başçı, enflasyon tahminlerini ve politika duruşlarını makrofinansal riskleri gözeterek oluşturduklarını vurgulayarak, tahminlerinin, bir yandan enflasyonun yüzde 5'lik hedefe yakın gerçekleşmesini, diğer yandan ekonominin dengeli büyümesini gözeten bir yaklaşımı yansıttığını söyledi.

Gelecek dönemde enflasyon hedefe doğru yönelirken dış dengenin bozulmaması için kredilerdeki artışın makul oranlarda seyretmesi ve döviz kurunda aşırı değerlenme olmaması gerektiğine dikkati çeken Başçı, "Bu nedenle bir yandan yurt dışındaki düşük faiz ortamına uyum sağlarken diğer yandan döviz rezervlerimizi artırıcı yönde adımlara devam etmenin mevcut konjonktürde en uygun politika bileşimi olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: