ANKARA (İHA) - Para Politikası Kurulu, TCMB bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"Gecelik faiz oranları, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50 olurken Geç Likidite Penceresi Faiz OranlarıGeç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50 olarak gerçekleşti.
Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 21.50 oldu
Kurul, son dönemde açıklanan verilerin Enflasyon Raporu'nda ortaya konulan görünüm ile büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirmesini yapmıştır. Ocak ayında enflasyonda görülen artış, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelerden kaynaklandığından orta vadeli enflasyon görünümünü değiştirmemiştir.
Yıllık enflasyon, Şubat ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenebilecek düzeltmenin katkısıyla aşağı yönlü, Mart ayında ise yönetilen/yönlendirilen ürün fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü hareketler sergileyebilecekse de mevcut düşüş eğiliminin yılın ikinci çeyreğinden itibaren belirginleşeceği öngörülmektedir. Özel kesim tüketim talebindeki yavaşlama devam ederken dış talep gücünü korumaktadır.
Toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir. Ayrıca, orta vadeli enflasyon beklentilerindeki kısmi iyileşme devam etmektedir. Bununla birlikte, beklentilerin henüz hedeflerle uyumlu olmaması ve hizmet fiyat enflasyonuna ilişkin riskler ile küresel ekonomideki belirsizlikler para politikasındaki sıkı duruşu sürdürmeyi gerektirmektedir.
Bu gelişmeler ışığında Kurul, orta vadede enflasyon hedefine ulaşılması için temkinli duruşun devam etmesinin gerektiği değerlendirmesini yapmıştır. 2006 Haziran ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri yakından takip edilmektedir. Bunun yanında yapısal reform sürecindeki gelişmelerin, gelirler politikasındaki ayarlamaların ve kamu kesimi faiz dışı harcamalarının enflasyon ve enflasyon beklentileri üzerindeki olası yansımaları da dikkatle değerlendirilmektedir. Merkez Bankası, orta vadeli enflasyon görünümünü olumsuz yönde etkileyecek gelişmelerin gözlenmesi halinde parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır.
Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Para Politikası Kurulu'nun geleceğe yönelik duruşunu tekrar gözden geçirmesine neden olacağı önemle vurgulanmalıdır".