"merkez Bankası Faiz Indirirse Dolar 2.65 Lirayı Görür"

- Analistler, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına yıl ortasında başlayacağına ilişkin beklentilerle 2.5075'e çıkarak yeni rekorunu kıran doların, Merkez Bankası'nın

- Analistler, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına yıl ortasında başlayacağına ilişkin beklentilerle 2.5075'e çıkarak yeni rekorunu kıran doların, Merkez Bankası'nın Türkiye'de faiz indirmesi durumunda 2.65 liraya çıkabileceği uyarısı yapıyor.

Fed'den faiz artışı beklentilerine, Ukrayna'daki çatışmaların artması ve Yunanistan'ın Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'ndan oluşan Troyka ile pazarlıklarındaki belirsizliklerin eklenmesi piyasalarda satışları hızlandırdı.

Reklam
Reklam

Özellikle ABD piyasalarının açılmasıyla kazanımlarını artıran dolar 2.5075 lira ile yeni tarihi zirveye tırmandıktan sonra 2.5020 lira dolayında hareket etmeye başladı.

Avrupa para birimi euro ise güne 2.80 seviyelerinde başlamıştı. Euro, Avrupa Komisyonu'ndan yapılan "Yunanistan'la anlaşma ihtimali düşük" açıklamasından sonra 2.82 lirayı aşarak, 2.8342 lirya kadar yükseldi. Yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti ise liradaki değer kaybının ardından 2.66 düzeyine yükseldi.

"DOLAR 2.60-2.65 LİRA SEVİYLERİNİ GÖRÜR"
DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Hazine'nin ihlesinden çıkan rakamlarla faizlerin birbirinden çok farklı olmadığına dikkat çekerek, "Türkiye'ye giren yanbancı fonlar, enflayonda ve petrolde yaşanan düşüşle pozitif bir hikaye satın almıştı" dedi ve ekledi:

"Petrol fiyatları ve enflasyon yükseldi. Bundan dolayı da Türkiye'nin pozitif hikayesi yara almış oldu. Yabancıların beklentileri gerçekleşmeyince Türkiye'den çıkış yapıyorlar. Çünkü yabancıların satın aldığı başlangıç noktasına tekrar geri geldik. Türkiye'nin reel faizlerinin limitlerini zorluyoruz. Merkez Bankası faiz indirimi yaparsa ve enflasyon yükselirse o zaman dolar 2.60-2.65 lira seviylerini görür. Borsa İstanbul'da yabancı satışları var. Ama bunların çok kalıcı olduğunu düşünmüyorum."

Reklam
Reklam

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararı için 24 Şubat'ta toplanacak.

"KÜRESEL RİSK İŞTAHINA BAĞLI OLARAK DOLAR DAHA DA ARTACAKTIR"
ING Bank Kıdemli Ekonomisti Muhammet Mercan da DHA'ya, bir süreden beri doların baskı altında olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"ABD verilerinin etkisi var; yılın ikinci yarısının başında faiz artırımına gideceği beklentileri artırıyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine erken gideceği sinyali lirayı olsuz etkileyen faktörler. Bu yıl Fed'in kararlarına bağlı olarak lirada kayıp beklentileri vardı, ama, bu beklentileribiraz daha erken yaşıyoruz. Küresel risk iştahına bağlı olarak dolar daha da artacaktır. Piyasaların seyrine ve Merkez Bankası'nın kararını bekmek gerekir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: