Merkez Bankası Yılsonu Enflasyon Beklentisini Yüzde 6,2'ye Çekti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 sonunda enflasyon beklentilerini 0,3 puan aşağı çekti. Bankanın bu...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2012 sonunda enflasyon beklentilerini 0,3 puan aşağı çekti. Bankanın bu yıl sonu için yeni enflasyon beklentisi 6,2, 2013 yılı için de 5,1 olarak revize edildi. Başçı, gelecek üç yıl için enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde seyredeceğini kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, Temmuz Ayı Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Enflasyonun 2012 yılı sonunda orta noktasının yüzde 6,2 olmak üzere yüzde 5,3 ile yüzde 7,1 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyleyen Başçı, 2013 sonu tahmininin ise orta noktasının yüzde 5,1 olmak üzere yüzde 3,4 ile yüzde 6,8 aralığında yer aldığını dile getirdi. Yılsonu enflasyon tahminlerini 0,3 puan düşürerek yüzde 6,2 düzeyine çektiklerini belirten Başçı, enflasyonun Temmuz ayında bir miktar yükseldikten sonra aşağı yönlü bir eğilim sergilemesini beklediklerini aktardı. Enflasyonda asıl düşüşü yılın son çeyreğinde görüleceğini ifade eden Başçı, "Son çeyrekte gerek yönetilen veya yönlendirilen ürünlerdeki vergi ayarlamasından gerekse işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanan baz etkisinin ortadan kalkmasıyla beraber enflasyondaki düşüşün belirginleşeceğini tahmin ediyoruz. Çekirdek enflasyon göstergelerinin ise yılın kalan dönemi boyunca aşağı yönlü eğilimini korumasını bekliyoruz." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Küresel ekonomiye dair gelişmelerin politikalar üzerinde önemli rol oynamaya devam ettiğini vurgulayan Başçı, şunları söyledi:

"Yılın ikinci çeyreği, Euro Bölgesi'ne dair gelişmelerin küresel iktisadi görünüm üzerinde belirleyici olmaya devam ettiği bir dönem oldu. Yunanistan'da Mayıs ayında yapılan genel seçim sonuçları bu ülkenin kısa vadede parasal birlikten çıkış olasılığını zayıflatarak risk algılamalarını kısmen iyileştirdi. Alınan tedbirler ve önde gelen merkez bankalarının destekleyici söylemleri Haziran ayından itibaren küresel risk algılamasında kısmi bir düzelmeye yol açtı. Ne var ki, son dönemlerde İspanya'da kamu borcu ve bankacılık sektöründeki sorunların birbiriyle etkileşim halinde daha da derinleşmesi risk iştahını olumsuz etkileyen bir gelişme oldu. Bütün bu gelişmeler, Euro Bölgesi'ne ilişkin sorunların küresel ekonomiye dair orta ve uzun vadeli ciddi bir risk olarak varlığını koruduğunu gösteriyor."

"CARİ İŞLEMLER DENGESİNDEKİ İYİLEŞME SÜRÜYOR"

Merkez Bankası olarak 2010'dan itibaren uygulamaya koydukları politikalarla orta vadede fiyat istikrarından ödün vermeden kısa vadede makro finansal riskleri dengelemeye gayret ettiklerini belirten Erdem Başçı, bu amaç doğrultusunda, kredi büyümesini kontrol altına alırken döviz kurunun iktisadi temellerle daha uyumlu hareket etmesine özen gösterdiklerini ifade etti. Yılın ilk yarısına dair açıklanan verilerin uygulanan politikaların büyük ölçüde amacına ulaştığını gösterdiğini söyleyen Başçı, büyüme kompozisyonunun giderek daha sağlıklı bir görünüme kavuşurken ekonomideki dengelenme sürecinin belirginleşmiş bulunduğunu kaydetti. Başçı, bu dönemde, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin sürdüğünü ve net ihracatın büyümeye katkısının belirgin şekilde arttığını vurguladı.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'YE YÖNELİK RİSK ALGILAMALARI İYİLEŞTİ"

Haziran ayında gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının tekrar canlanması ve emtia fiyatlarındaki düşüşün hızlanmasının, enflasyon risklerini azaltan bir gelişme olduğunu dile getiren Başçı, şöyle devam etti:

"Bu dönemde enflasyon ve cari dengeye ilişkin açıklanan verilerin piyasa beklentilerinden olumlu gerçekleşmesi Türkiye'ye yönelik risk algılamalarını iyileştirdi. Bütün bu gelişmeler sonucu, Haziran başından itibaren ortalama fonlama maliyetini kademeli olarak düşürdük. Bununla birlikte, Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısında, enflasyonun bir süre daha yüksek seviyelerde seyredecek olmasının halen fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğuna vurgu yaparak temkinli duruşun devam edeceğini belirttik. Ayrıca, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekerek para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağının altını çizdik. Aldığımız tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini dikkatle takip edeceğimizi ve bu doğrultuda Türk lirası fonlama miktarını gerektiğinde aşağı veya yukarı yönlü ayarlayacağımızı tekrar hatırlattık."

Reklam
Reklam

"KREDİLER MAKUL VE SAĞLIKLI ARTMAYA DEVAM EDECEK"

Haziran ayından sonra ise enflasyon beklentilerindeki düşüş ve risk primindeki azalışın etkisiyle piyasa faizlerinin her vadede daha düşük seviyelere indiğini gördüklerini belirten Merkez Bankası Başkanı, kredi koşullarının göreli olarak daha sıkı bir konumda seyrettiğini, yılın ikinci çeyreğinde kredilerin büyüme hızında gözlenen artışın kalıcı bir ivmelenme eğiliminden ziyade büyük ölçüde mevsimsel unsurları yansıttığını kaydetti. Bu dönemde özellikle tüketici kredilerinin, geçen yılların aynı dönemlerinin ortalamasına göre çok daha sınırlı bir artış sergilediğini anlatan Başçı, "Yılbaşından bu yana ticari kredilerin tüketici kredilerinden bir miktar daha yüksek oranda büyüdüğü görülüyor. Bunun gayet sağlıklı bir kompozisyonu yansıttığını değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde iç talepteki ılımlı artış öngörüsüyle uyumlu olarak kredilerin de makul ve sağlıklı oranlarda artmaya devam etmesini bekliyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: