Merkez Bankası'na göre kriz ne zaman bitecek?

TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz enflasyonda gerçekleşmelerin beklentilerden iyi yönde geliştiğini tüm konuşmalarında belirtirken, TCMB Para Politikası Kurulu tutanaklarında gelecek enflasyonda yapılacak revizyonların sinyalini veriyordu.

Dün Enflasyon Raporu’nu farklılaştıran neden de buradaydı. TCMB gelecek enflasyon tahminleri 1 puan aşağı yönlü revize etti. 2009 yılı enflasyon tahmini yüzde 6.8, 2010 yılı enflasyon tahmini yüzde 5.8, 2011 enflasyonunun yüzde 5.2 olacağı varsayıldı.

Enflasyon rakamlarında düşüş haricinde, yıllın ilk aylarında küçük çapta faiz indirimini gerçekleştireceğini yine aynı raporda duyurdu. Şimdiye kadar yayınlanan enflasyon raporları arasında en önemli fark, kelimeler içerisinde mesajların sayısında yaşanan artıştı. Mesajlar, TCMB’nin kendine olan güvenin artığını gösteriyor.

Reklam
Reklam

TCMB’ye göre krizin şekil değiştireceği tarih 2009’un ikinci yarısı. 2009’un ikinci yarısında ekonomiler göreceli bir toparlama yaşanacağı TCMB’nnin iyi senaryosu, 2009’un ikinci yarısında kriz hızla derinleşir senaryosu kötü senaryo olarak şeklillenmiş. İyi ve kötü senaryonun ortası ise beklenen senaryo olarak tahminlendirilmiş. TCMB, enflasyon raporunda genel bir ekonomik tahminde barındırmıyor ama varsayımlarından bir ekonomik tahmin çıkıyor.

TCMB bu enflasyon varsayımlarına göre olası senaryosunda 2009’un son çeyreğine dikkat çekiyor. En erken 2009’un ilk yarısında, orta senaryosuna göre 2009’un son çeyreğinde bir toparlanma bekliyor. En kötü senaryosunda yani krizin 2009’un ortasında derinleşmesi durumunda ise toparlanmanın 2010 ortasına kadar devam edeceğini gösteriyor.

Bu senaryoya çıkaracağımız ipuçlarından bir taneside TCMB’nin Türkiye ekonomisinde toparlama ile yurtdışı ekonomilerde eşanlı olarak varsayması.

Gelelim piyasaları ilgilendiren varsayımlara TCMB ilk çeyrekte faiz indirecek ve kendisi için önemli olan ikinci çeyrek ve üçüncü çeyrekte izlemede kalacak. 2009’un üçüncü çeyreği içerisinde beklentilerden iyiye doğru bir yönelim olursa, faizleri artırmak için en erken tarihte 2009’un dördüncü çeyreği olacak. Bu çıkarımları piyasada çıkardı faizler düştü ve TL değer kazandı. Dünkü rapor TCMB’nin kendine ve piyasaların TCMB’ye olan güvenini gösterdi.

Reklam
Reklam

(Turkish Yatırım Menkul Değerler)