Merkez Bankası'ndan ölçülü faiz indirimi

Merkez Bankası politika faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye indirdi. Kararı 'ölçülü faiz indirimi' olarak yorumlayan bankaya siyasetten ilk tepki "Olumlu ancak beklentimiz faizlerin daha fazla inmesi" diyen Davutoğlu'ndan geldi.

Merkez Bankası, gerileyen petrol fiyatlarına paralel düşen enflasyonu gerekçe göstererek politika faizi olan bir haftalık repo faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye indirdi.

Piyasada faizin yarım, hatta bir tam puan düşürülebileceği yönünde beklentiler bulunuyordu. Faiz indiriminin beklentilerin bir miktar altında kalmasıyla Türk Lirası ABD Doları karşısında değer kazandı ve Dolar/TL kuru 2,47 seviyesine geri çekildi.

Gıda ve enerji fiyatlarında oynaklığın yüksek olduğunu hatırlatan Merkez Bankası, "Kurul faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür" dedi.

Reklam
Reklam

Kararı Macaristan ziyareti sırasında değerlendiren Başbakan Davutoğlu, "Olumlu ancak beklentimiz faizlerin daha fazla inme trendinde olması" dedi.

Başkan Erdem Başçı öncülüğünde toplanan Para Politikası Kurulu, faiz koridoru olarak adlandırılan ve günlük fonlama maliyetlerinin belirlenmesini sağlayan gecelik faiz oranlarında da indirime gitti.

Gecelik borçlanma faizi yüzde 10,75'ten yüzde 10,25'e çekilirken, borç verme oranı ise yüzde 7,50'den 7,25'e düşürüldü.

Merkez Bankası'nın kararın gerekçesine dair açıklamasında "Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir" dendi.

Enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngören Merkez Bankası, "Düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir" dedi.

Faizlerde yönü enflasyon belirleyecek

Gelecek aylar için de para politikasına dair bazı ipuçları veren Merkez Bankası'nın açıklamasında "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır" ifadeleri yer aldı.

Reklam
Reklam

İthalat-ihracat dengesinde olumlu bir tablo olduğunu da ifade eden Merkez Bankası, cari dengede olumlu seyrin sürdüğünü ifade etti.

Büyümenin hızlandırılması konusunda ise Merkez Bankası, yapısal reformlara vurgu yaparak, "Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyümepotansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir" dedi.