Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz indirimi

Merkez Bankası sürpriz bir şekilde borçlanma faiz oranını yarım puan düşürerek yüzde 16.25’e çekti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu sürpriz yaparak faizi yarım puan düşürme kararı aldı. Yılın 11. toplantısını yapan kurul, gecelik borçlanma faiz oranını yarım puan düşürerek yüzde 16.25’e çekerken, borç verme faiz oranını da 1 puanlık indirimle yüzde 18.75’e düşürdü. CNBC-e anketine katılan 23 ekonomistin tamamı Merkez Bankası’nın faizi değiştirmemesini bekliyordu.

Kurul açıklamasında, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret ettiği vurgulandı.

Reklam
Reklam

ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ HIZLI OLACAK

Açıklamada şöyle denildi: “Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu nedenle döviz kurlarında gözlenen hareketlerin enflasyona olan etkisinin sınırlı kalacağı anlaşılmaktadır. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen sert düşüşler enflasyonu olumlu etkileyecektir. Bu çerçevede, enflasyondaki düşüşün önceki tahminlere göre daha hızlı olacağını öngören kurul, borçlanma faizlerinin 50 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Buna ek olarak, kısa vadeli faizlerde oluşabilecek potansiyel oynaklığı azaltmak amacıyla borç alma ve borç verme faizleri arasındaki fark 50 baz puan daha daraltılmıştır.

DÖVİZ LİKİDİTESİ İÇİN EK ÖNLEM

Kurul, mevcut konjonktürde finansal sistemdeki akışkanlığın ve kredi piyasalarının etkin biçimde çalışmasının önemine dikkat çekmiş ve bu doğrultuda döviz likiditesi ile ilgili ek önlemlerin devreye sokulması konusunda mutabık kalmıştır. Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir. Bundan sonraki politika kararları büyük ölçüde küresel piyasalardaki gelişmelere ve bunların yurt içine yansımalarına göre şekillenecektir.”

Reklam
Reklam

UZMANLAR NE DİYOR?

Oyak Yatırım Ekonomisti Elif Gülay Girgin, TCMB’nin beklenmedik faiz indirim kararını değerlendirirken, “Çok şaşırtıcı, hiç beklenmeyen, cesur bir hareket. YTL’den çok ciddi bir çıkış olduğu bir dönemde diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi. Açıklamada, iktisadi faaliyetlerdeki belirgin yavaşlamaya işaret ettiği belirtilmiş ancak yine de kredibilite açısından çok olumlu bir gelişme değil” dedi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci kararın ardından yayınladığı notta şunları kaydetti: “TCMB’nin mali piyasalarca beklenmeyen bu hareketi elektronik işlemlerde dolar/YTL kurunun 1.6950’den 1.7200’ye yükselmesine yol açtı. Karar ile birlikte yayımladığı kısa notta ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret edilirken petrol ve emtia fiyatlarındaki sert düşüşün enflasyonu olumlu yönde etkileyeceği vurgulandı. TCMB aynı zamanda detay vermeksizin döviz likiditesi ile ilgili ek önlemlerin devreye sokulması hususunda mutabık kaldığını da açıkladı. YTL üzerinde ciddi bir satış baskısının olduğu bu dönemde TCMB’nin gösterge faiz oranında indirime gitmesi ilginç karşılandı.”

Reklam
Reklam