Merkez Bankası'nın kritik kararı açıklandı

Merkez Bankası, politika faizinde değişiklik yapmazken borç verme faiz oranını yüzde 7.25'e yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutarken borç verme oranını yüzde 7.25'e çıkardı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 4,5 düzeyinde sabit tutulurken, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3,5 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 6,5’ten yüzde 7,25’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6’dan yüzde 6,75’e yükseltilmiştir.

Reklam
Reklam

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 9,5’ten yüzde 10,25’e yükseltilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler yılın ikinci çeyreğinde iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir.

Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracatta ılımlı bir büyüme gözlenmektedir. Mevcut politika çerçevesi cari işlemler açığındaki artışı sınırlamaktadır. Nitekim altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığının yatay bir seyir izlediği görülmektedir.

Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlenmiştir. Öte yandan kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir. Kurul, böyle bir konjonktürde para politikası duruşunun sıkılaştırılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur.

Reklam
Reklam

Enflasyonu artıran birden fazla unsurun aynı dönemde ortaya çıkması enflasyon beklentilerini olumsuz etkilemiştir. İşlenmemiş gıda grubundaki fiyat artışları, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurunda gözlenen oynaklık kısa vadede enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edebilecektir. Kurul, bu gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerinin büyük oranda geçici olacağını öngörmekle birlikte, fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkileri sınırlamak amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırmaya gidilmesinin gerektiğini belirtmiştir.

Sonuç olarak Kurul, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla faiz koridorunun üst sınırının yükseltilmesine karar vermiştir. Enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacak gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir.

Öte yandan, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle Türk lirası likidite politikasının esnekliğinin artırılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda, fiyat istikrarını ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeler yakından takip edilerek Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk Lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacaktır.

Reklam
Reklam

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Ekonomistler Ne Düşünüyor?

Egemen Candır - İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü

Merkez Bankası yumruğunu vurdu
"Bugün gerçekleşen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nda Merkez Bankası’nın gecelik politika faizinde, beklendiği üzere faiz değişimine gidilmediğini ve faizin yüzde 4,50 seviyesinde tutulduğunu görmekteyiz. Merkez Bankası’nın, faiz koridorunun üst bandında daha önceden bahsettiği üzere yükseltmeye gittiğini ve gecelik borç verme faiz oranını yüzde 6,5’tan yüzde 7,25’e çıkardığını görüyoruz. TCMB Başkanı Başçı’nın önümüzdeki dönemde bankacılık sektöründeki (Kredi / Mevduat + Fon) oranının yüzde 98,5 iken ilk çeyrekte yüzde 105’e çıkmasından dolayı endişelendiğini ve sıkı para politikasına geçmek istediğini açıklaması sonrasında küresel çapta gevşemeci para politikalarının geleceği ve etkinliği tartışılırken TCMB’nin diğer gelişen piyasalara paralel olarak sınırlı sıkılaştırmalara yönlendiğini görmekteyiz. Geç likidite borç verme faiz oranında yüzde 6,25’ten yüzde 7,25’e yükseltme ile bu duruşunu destekleyen Merkez Bankası’nın, gelecek dönemde sıkılaştırmalara devam edebileceğini de belirttiğini görmekteyiz.

Reklam
Reklam

TC Merkez Bankası’nın bir ay ve bir hafta vadeli repo miktarına ilişkin üst sınırı kaldırarak iç piyasada TL sıkışmasının aşırı artmasının engellenmesine de çalışan TC Merkez Bankası, bu şekilde yüksek kredi oranlarına odaklı bir müdahalede bulunmaya çalışmaktadır.

TC Merkez Bankası’nın, önümüzdeki dönemde faiz koridorunun üst bandında sınırlı sıkılaştırmaya devam ederek, şu anki yüzde 7,25 seviyelerinden yüzde 7,75 seviyelerine çekebileceğini; politika faizini ise yüzde 4,50’de tutarak büyümede aşırı olumsuzluklara izin vermeden TL’deki değersizliğe müdahale etmeye devam edebileceğini düşünmekteyiz."

PİYASALAR NASIL TEPKİ GÖSTERDİ?

Merkez Bankası'nın almış olduğu faiz kararı piyasalar tarafından olumlu karşılandı.

Karar sonrasında serbest piyasada doların satış fiyatı 1.91 seviyesinin altına geriledi. Borsada ise, yükseliş bin puanı (yüzde 1,5) geçti ve endeks 77 bin seviyesinin üzerine çıktı.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Reklam
Reklam