Merkez sağda NATO polemiği

DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek’in katıldığı bir televizyon programında NATO’ya karşı çıkmasını eleştirdi.

ANKARA(ANKA) – “Merkez sağın” iki partisi DYP ve DP arasında “NATO” polemiği başgösterdi. DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek’in katıldığı bir televizyon programında NATO’ya karşı eleştiren DYP Genel Başkanı Çetin Özaçıkgöz, Zeybek’in NATO’ya karşı çıkmakla geçmiş misyonla olan son köprülerini de attığını ileri sürdü.

-KALKINMA NATO SAYESİNDE YÜZDE 5'E DÜŞEN SAVUNMA HARCAMASIYLA SAĞLANDI-

Özaçıkgöz yaptığı yazılı açıklamada, Zeybek’e “Senin paritnin kurucusu Menderes’in Türkiye’yi soktuğu NATO’yu eleştirirsen, tabanını toparlayabilir misin, bu misyonun devamıyım diyebilir misin, partini iktidar yapabilir misin” diye sordu. Adnan Menderes’in DP’nin kuruluşunun üçüncü yılında Türkiye’yi NATO’ya soktuğunu belirten Özaçıkgöz, “Türkiye NATO’dan büyük ölçüde askeri yardımlar almıştır. İşte bu yüzden girdikten sonra ilk 15 yıl milli gelirimizin sadece yüzde 5’ini savunmaya ayırdık. Eğer NATO üyesi olmasaydık milli gelirimizin çok büyük bir kısmını savunmamıza ayırmak zorunda kalacaktık ki, o zaman da sanayileşmemizi ve kalkınmazı ihmal etmek mecburiyetinde olacaktık. NATO sayesinde kalkınmamız fazla olmuştur” dedi.

Reklam
Reklam

Ecevit’in sağlığında aşırı solcular kadar olmasa da NATO karşısında olduğunu, ancak iktidara gelir gelmez “NATO’da Yunanistan’dan boşalan yeri doldurmaya hazırız” dediğini belirten Özaçıkgöz, “Türkiye batılı ittifaklarından kopamaz. Bu ittifakın adı BM’dir ama bana sorarsanız bir ‘Dünya Devleti’ kurulmuştur. Türkiye de bu dünya devleti içindeki yerini almıştır. Bu yerini özenle muhafaza etmelidir. New York’daki BM Asamblesi bu dünya devletinin Yasama Organı, Güvenlik Konseyi de Bakanlar Kurulu, Genel Sekreteri Başbakan durumundadır. Uluslararası Adalet Divanı bu Dünya Devletinin yargı organıdır. NATO da kuruluş gayesini muhafaza etmekle beraber, bu dünya devletinin askeri gücü durumuna gelmiştir” dedi.

-ZEYBEK’E ELEŞTİRİ-

Namık Kemal Zeybek’in NATO’nun Varşova Paktı’na karşı kurulduğunu beyan ettiğini, bunun kesinlikle yanlış olduğunu, tam tersi olarak Varşova Paktı’nın NATO’ya karşı kurulduğunu kaydeden Özaçıkgöz, açıklamasını şöyle bitirdi:

“Sayın Zeybek’in açıklamaları tam bir ‘herkes gider Mersin’e, biz gidelim tersine’ durumuna gelmektedir. Adı Demokrat olan bir partinin Genel Başkanının, DP ve Menderes’in hizmetlerini eleştirmesine bir anlam veremiyorum. NATO’ya karşılık kurulan birliklerin bile kendilerini dağıtarak NATO’ya girdikleri bir ortamda, Türkiye’nin NATO üyesi olması ve içerideki etkin yerini muhafaza etmesi Türkiye’nin asla vazgeçilmezi olmalıdır.”

Reklam
Reklam

ANKA