Merkez sağı yine kongreler bekliyor

ANKARA (ANKA)- Genel seçimlerin ardından Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın istifa etmesiyle, DP'de yeniden olağanüstü kongreye gidilmesi gündeme geldi.

DP'nin en geç Eylül ayı başlarına kadar olağanüstü kongresini yapması gerekiyor. DP'nin yanı sıra olağanüstü kongre hazırlığındaki bir başka parti de Anavatan Partisi. Erkan Mumcu, Ağustos ayının ilk haftasında partisinin yetkili organı MKYK'yı toplayacak ve Eylül ayında olağanüstü kongre kararı alacak. Genel seçimlere ilişkin sonuçlar en ağır etkisini merkez sağda gösterdi. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ilk sonuçlarla, partisinin yüzde 10 barajını aşamayacağının ortaya çıkmasıyla istifa etti. Ağar'ın istifasıyla da DP'de olağanüstü kongre gündeme geldi.

Reklam
Reklam

DP tüzüğüne göre ise Merkez Karar Kurulu ve Genel İdare Kurulu toplanacak ve partiyi temsil yetkisini bir üyeye verecek. Bunun ardından da 45 gün içinde olağanüstü kongreye gidilmesi gerekecek. DP'nin kongresini ise Eylül ayı ortalarında yapması bekleniyor.

ÇİLLER'E "PARTİNİN BAŞINA GEÇ" ÇAĞRISI YAPILACAK

Ağar'ın istifasının ardından muhalifler de harekete geçti. Daha önce Çiller'den "seçim sonuçlarını bekleyin" yanıtı alan muhalifler bir kez daha Tansu Çiller'e "partinin başına geçmesi" yönündeki isteklerini bildirecekler. Çiller'e yakınlığıyla bilinen eski DYP Grup başkanvekili Turhan Güven, merkez sağın bu seçimde büyük yara aldığını belirterek "aslan yara aldı ancak onarılır. Gerçek doğruyolcular çıkar" dedi. Siyasette merkez sağın boşluğunu kimsenin dolduramayacağını kaydeden Güven, DP olağanüstü kongresinde kavga dövüşe gerek kalmadan "gerçek doğruyolcu"ların partinin başına geçeceğini söyledi. Güven, "Sayın Çiller'in partinin başına geçmesi gerekir. Sanırım kendisi de 10 yıl genel başkanlığını yaptığı bir partinin düştüğü duruma çok üzülmüştür ve gereğini yapacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

ANAVATAN DA KONGRE HAZIRLIĞINDA

Seçim öncesi DP ile birleşme hazırlığı yapan ancak birleşme ve ittifak çabalarının olumsuz sonuçlanması ile seçim yarışının dışında kalan Anavatan Partisi de olağanüstü kongreye hazırlanıyor. Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, seçimden önce yaptığı açıklamada, Ağustos ayı başında partisinin yetkili organı MKYK'yı toplayacağını ve Eylül ayında olağanüstü kongre çağrısı yapacağını bildirmişti. Mumcu'nun önümüzdeki hafta MKYK'da hem yaşanan süreci hem de bundan sonra neler olabileceği konusunda değerlendirmede bulunması bekleniyor.

ANAVATAN'LI MUHALİFLER DE HAREKETLENDİ

Mumcu'nun kongre kararı, muhalifleri hareketlendirirken, Meclis'e giren Mesut Yılmaz'ın da önümüzdeki dönemde yeni bir parti kuracağı kaydedildi. Mumcu'yu Eylül ayında yapılacak kongreyle "safdışı" bırakmayı planlayan muhalifler önümüzdeki süreçte ANAVATAN'ın kapatılması ve Yılmaz'ın partisine katılma planları yapıyorlar. Yılmaz'ın kurması beklenen partide ise son dönemde partiden istifa edenlerin de yer alması bekleniyor.

Reklam
Reklam