Merkez'de 5 yıl sonra 'acil' zirve

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Avrupa'daki sorunlar ve küresel büyüme endişelerini değerlendirmek üzere toplandı. MB son olarak 2006 Haziranı'nda olağanüstü toplantı yapmıştı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyüme görünümüne ilişkin yakın zamanda artan endişeleri değerlendirmek üzere toplandı.

Kurul saat 10.00-12.00 arası değerlendirmelerini yapacak ve kararını saat 12.00'de bir basın duyurusu ile açıklayacak.

Merkez Bankası son aylık toplantısını 21 Temmuz'da gerçekleştirmişti. Bankanın bu ayki olağan toplantısı 23 Ağustos'ta yapılacaktı.

Analistler, bugünkü toplantı sonucunda yüzde 1.5 olan gecelik borçlanma faizini artırarak faiz koridorunun daraltılmasını beklerken, yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirim ve döviz satış ihalelerinin de toplantıda gündeme gelebileceğini belirtiyorlar.

Reklam
Reklam

SON 'ACİL' TOPLANTI 2006'DAYDI
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son olarak 2006 Haziran'da yine bir olağanüstü ara toplantı gerçekleştirmişti. O dönemin gerekçesi de yine küresel ekonomide yaşanan gelişmelerdi. PPK, 25 Haziran 2006'daki toplantıya 5 gün kala, 20 Haziran'da, hem de bir pazar günü "piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve alınacak önlemleri tartışmak üzere" ara toplantı yaptı. Dönemin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanan kurul, sert faiz artırımına gitmiş ve gösterge faizi 225 baz puan yukarı çekmişti. Banka bir yandan da TL'deki değer kaybını önlemek için döviz satışına başlamıştı. PPK açıklamasında, küresel gelişmeler nedeniyle gelişen ülkelere fon akışının daraldığı vurgulanmıştı.

EKONOMİSTLER NE DİYOR?
Açıklamanın ardından toplantıdan çıkacak sonuçlara ilişkin analistlerin beklentileri şöyle:

RBS Ekonomisti Tim Ash: Merkez Bankası cuma günü Para Politikası Kurulu'nun küresel ekonomideki durumun ciddiyetine bağlı olarak ara toplantı düzenleyebileceğini söylemişti. Cuma günü yapılan açıklama, faiz koridorunun daraltılabileceği, yani şu anda yüzde 1.5 olan gecelik borçlanma faizinin artırılabileceği yönündeydi. TCMB'nin gecelik borç verme faizi şu anda yüzde 9, bir haftalık repo faizi ise yüzde 6.25'te. Merkez Bankası, fonlama üzerindeki belirsizliği ve bununla birlikte spekülatif sermaye girişini azaltmak için faiz koridorunun bu derece geniş belirlemişti. Geçen altı ayda TL'nin performansına baktığımızda bunun işe yaradığını görüyoruz, ki TCMB geçen hafta "kur savaşını kazandığını" söylemişti. Zorunlu karşılıklarda değişiklik beklemiyoruz... TCMB ayrıca küresel ekonomideki toparlanmanın ciddi yavaşlama riski taşıması halinde politika faizini indirebileceğini ifade etmişti, fakat şu anda bunun gerçekleşeceğini düşünmüyorum."

Reklam
Reklam

Finansbank Başekonomisti İnan Demir: Merkez Bankası küresel büyüme ve Avrupa'daki borç krizi nedeniyle oldukça endişeli. Sonuç olarak, bugün gecelik borçlanma faizinin yükseltilmesini bekliyoruz, burada 400 baz puanlık bir artış Kasım ayındaki indirimi tersine döndürebilir. Bu adımın TL açısından pozitif olacağını düşünüyoruz. TCMB'nin politika faizinde bir değişikliğe gideceğini düşünmüyoruz ancak TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın verdiği görünümü dikkate alarak sınırlı bir faiz indirimini de olasılık dışı görmüyoruz. yabancı para cinsi mevduatta zorunlu karşılık oranlarının indirilmesi de bugün olmasa bile önümüzdeki dönemde PPK'nın gündeminde olabilir.

Ata Portföy Fon Yönetim Müdürü Serdar Pazı: Yurtdışı piyasalarda kötü bir seyir devam ediyor. Acil önlem alacak herhalde. Bunlar, faiz koridorunun daraltılması olabilir, belki kurdaki yukarı yönlü harekete paralel bir döviz satış ihalesi olabilir, piyasaya bir likidite vermek için zorunlu karşılık oranlarında bir düşüş olabilir. Temmuz'dan bu yana iki hafta geçti ve piyasada da bir çok hareket oldu. Yapabilecekleri bunlar.

Reklam
Reklam

Unicredit Ekonomisti Güldem Atabay: Ağustos toplantısında TCMB'nin benzer adımlar atabileceği bekleniyordu. Bunu erkene çekmiş görünüyor TCMB. TL sepet bazında 2.10'a doğru gidiyor. Bu sabah sepet 2.07 seviyesine kadar geldi tekrar. TCMB bugün faiz koridorunda bandı daraltacaktır. Bunu gecelik borçlanma faizini bugün ilk etapta 200-300 baz puan yukarı çekerek yapacaktır ama sonrasında bunu başlangıçtaki seviyelerine kadar da çekebilir. TCMB'nin buradaki amacı TL'yi stabilize etmek. Ama faiz artımı yoluyla yapmak istemeyecektir çünkü faiz artırırsa TL'yi fazla değerlenerek cari açıktaki yükselişi destekler. TCMB, TL'deki değer kaybını engellerken bir yandan da değer kazancı yaratmamak için faiz artırımı yerine faiz koridorunu daraltarak gecelik borçlanma faizini yukarı çekecektir.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci: Merkez Bankası yeni bir para politikası aşamasına giriyor. Risk iştahındaki bozulma TCMB'yi faiz koridorunu daraltmaya itebilir. Bu yönde bir adımın çok kısa zamanda, bugün, alınabileceği kanaatindeyiz. TCMB yüzde 1.5 olan borç alma faizini yüzde 6.25 olan politika faizine yaklaşacağını düşünüyoruz. TCMB küresel piyasalarda önemli bir riskten kaçış olacağını düşünüyor. Bu daha önce de TCMB tarafından dile getirilen bir olasılıktı ama demek ki artık TCMB küresel riskten kaçışın derinleşeceğini düşünüyor. TCMB yeni bir politika aşaması girdi demek en doğrusu bugünkü toplantıda olmasa da TCMB politika tercihi arasında zorunlu karşılık ve döviz satım ihaleleri gibi diğer seçeneklerin de yer aldığını vurgulayabilir ama bugünkü toplantıda bu kararların çıkmasını beklemiyorum.

Reklam
Reklam