Merkez'den Enflasyon Yorumu: Yurt Içi Talep Sağlıklı Bir Toparlanma Sergiliyor

Merkez Bankası, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiğini...

Merkez Bankası, son dönemde açıklanan verilerin iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdiğini açıkladı. Para otoritesi, ikinci çeyreğe ilişkin verilerin yurt içi nihai talebin sağlıklı bir toparlanma sergilediğine işaret ettiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'ni yayımladı. Mayıs ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,15 oranında arttığını bildiren Merkez, yıllık enflasyonun da yüzde 6,51’e yükseldiğini açıkladı. Söz konusu dönemde enflasyonu artıran iç ve dış talep gelişmelerine değinlen özette, büyümeye en büyük katkıyı yurt içi taleplerin yaptığı vurgulandı. Buna karşılık ithalat talebinin arttığını ve ihracat rakamlarının düştüğüne de değinildi.

Reklam
Reklam

TCMB'den konuyla ilgili yapılan açıklamada yer alan bazı tespitler şöyle:

"Temel mal grubunda yıllık enflasyon Mayıs ayında belirgin bir değişiklik göstermeyerek yüzde 3,66 olmuştur. Giyim grubunda yıllık enflasyon son 3 aydaki gerilemenin ardından Mayıs ayında sınırlı bir artış kaydederken giyim ve dayanıklı mallar hariç temel mal enflasyonundaki istikrarlı yavaşlama eğilimi ise sürmüştür. Temel mal fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış artış eğilimi ise bu dönemde aşağı yönlü bir seyir izlemiştir. Bu doğrultuda, hizmet enflasyonunun eğilimindeki yükselişe rağmen temel enflasyon göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış eğilimlerinde düşüş kaydedilmiştir.

Sonuç olarak Kurul, baz etkilerinin Haziran ayında da enerji enflasyonunu yukarı çekeceği öngörüsünü yinelemiş, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki seyrin Haziran ayı yıllık enflasyonunda belirgin bir artışa neden olacağının altını çizmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini göstermektedir. İkinci çeyreğe ilişkin veriler yurt içi nihai talebin sağlıklı bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir.

Reklam
Reklam

Dış ticaret ve cari dengeye ilişkin veriler öngörüler doğrultusunda gerçekleşmektedir. İhracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşlamaktadır. İthalatta ise iç talepteki canlanmaya ve altın ithalat talebindeki yükselişe bağlı olarak artış gözlenmektedir. Bu durumun cari işlemler açığında bir miktar yükselişe neden olacağı öngörülmektedir. Bununla birlikte Kurul, mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarında gözlenen düşüşün iktisadi faaliyetteki artışın cari işlemler açığına yansımasını sınırlayacağı görüşünü korumuştur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: