Merkez'den KMH'a ince ayar!

Merkez Bankası, kredili mevduat hesaplarına (KMH) uygulanan faiz oranları için bir üst sınır belirledi.

Merkez Bankası finansal istikrarın korunması ve parasal aktarım mekanizmasının daha da güçlendirilmesi amaçlarıyla kredili mevduat hesaplarına uygulanan faiz oranları için bir üst sınır belirledi. 27 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla kredili mevduat hebaplarına uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranları, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyecek.

Merkez Bankası, kredili mevduat hesaplarında uygulanacak azami faiz oranlarına ilişkin açıklama yaptı. Türkiye'de parasal aktarım mekanizmasının genel olarak sağlıklı çalıştığı, bu sayede küresel gelişmelerin ve Merkez Bankası tarafından uygulanmakta olan para politikasının faizlerin genel seviyesi üzerinde oldukça etkili olduğu gözlendiğini bildiren Merkez Bankası, nitelik olarak kredi kartları ile benzerlik taşıyan ve bankacılık sistemindeki hacmi yakın zamanda artarak bakiyesi yaklaşık 10 milyar TL seviyesine ulaşan kredili mevduat hesaplarına bankalar tarafından uygulanan faiz oranlarının halen oldukça yüksek düzeylerde ve yatay bir seyir izlediğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Finansal istikrarın korunması ve parasal aktarım mekanizmasının daha da güçlendirilmesi amaçlarıyla KMH faiz oranları için bir üst sınır belirlenmesine ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Merkez Bankası, "Bu doğrultuda, 2006/1 sayılı Bankamız Tebliği'nde bir değişiklik yapılarak, söz konusu hesaplarda uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranlarının kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyeceği şeklinde bir düzenleme yapılmıştır. Söz konusu düzenleme 27 Mayıs 2013 Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girecektir" denildi. (ANKA)