Merkezin faiz kararı ne anlama geliyor? Analiz

**ING BANK Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu

**

Ekonomik faaliyette ılımlı bir toparlanma sürecine girildiğini belirten Merkez Bankası (MB), 2008 yılı Kasım ayında başladığı faiz indirim sürecini sonlandırdı ve yüzde 6.5 olan O/N borçlanma faizini değiştirmedi.

MB Para Politikası Kurulu, piyasanın ortalama beklentisiyle uyumlu olarak kısa vadeli faizlerinde bir değişikliğe gitmedi ve O/N borçlanma faizini yüzde 6.50’de, borç verme faizini de yüzde 9’da tuttu.

Reklam
Reklam

MB’nin bugün yaptığı faiz açıklamasındaki başlıkları şöyle özetleyebiliriz:

- Daha önceki duyurusunda, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını söyleyen MB, ilk defa “ılımlı bir toparlanma sürecine girildiğini” belirtti.

- MB, istihdam koşullarının kalıcı olarak iyileşmesinin uzun zaman alacağı yönündeki görüşünü yineledi.

- MB, enflasyonda baz etkisinin güçlü olduğu bir döneme girildiği ve bu nedenle de özellikle Aralık ayında yıllık enflasyonda belirgin bir artış görüleceği uyarısında bulundu. Ancak MB, temel enflasyon göstergelerinin olumlu seyrini sürdüreceğini öngördü.

- MB, kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlendiğini tekrarladı.

- MB, Enflasyon Raporu’nda açıkladığı para politikası duruşu doğrultusunda “faiz oranlarının uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması” gerekeceğini belirtti.

Sonuç olarak MB, 2008 yılı Kasım ayında başladığı ve aralıksız olarak 13 ay sürdürdüğü faiz indirim sürecini sonlandırdı. MB’nin O/N borçlanma faizini uzun bir süre yüzde 6.5 seviyesinde tutacağını düşünüyoruz.

Reklam
Reklam

Bugün itibarıyla beklentimiz, faiz artırımlarının 2010 yılı Eylül ayında başlayacağı ve O/N borçlanma faizinin 2010 yılını yüzde 8 seviyesinde kapatacağı yönünde. Bugünkü toplantıya ilişkin özet, 8 iş günü içinde (en son tarih: 29 Aralık) yayımlanacak. 2010 yılının ilk MB Para Politikası Kurulu toplantısı ise 14 Ocak Perşembe günü yapılacak.