Merkezin Tahminlerine Göre 2013 Sonunda Enflasyonun Orta Noktası Yüzde 5,3

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Kredi büyümesi ve döviz kurlarının istikrarlı seyretmesini temel aldık. Kredilerin...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Kredi büyümesi ve döviz kurlarının istikrarlı seyretmesini temel aldık. Kredilerin yüzde 15 büyüyeceğini ve döviz kurlarında önemli bir değişim olmayacağını varsaydık. Bu çerçevede enflasyonun yılsonunda orta noktasının yüzde 5,3 olmak üzere yüzde 3,9 ile yüzde 6,7 olacağını öngörüyoruz." dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı merkez binasında yaptığı basın toplantısında ‘Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Başçı, "Yılsonunda cari açığı yüzde 5 seviyelerinde görebiliriz. Bugünkü hesaplamalara göre bu oran imkansız değil." dedi. 2013 yılında tütün ve enerjiye yönelik ek vergi ayarlamasının yapılmayacağını varsayan Merkez, diğer alanlarda yapılacak olan vergilerin de enflasyona göre düzenleneceğini tahmin ediyor. Tütün ve enerji konusunda vergi düzenlemesi beklemediklerini söyleyen Başçı, "Daha sık ve enflasyona göre küçük fiyat ayarlamalarını destekliyoruz. Sadece tütün için değil tüm ürünler için geçerli bu. Çünkü gerekli küçük ayarlamalar ilerde büyük vergi artışlarının önüne geçecektir ve enflasyonu çok etkilemeyecektir." diye konuştu.

Reklam
Reklam

2013’TE İÇ TALEP DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Merkez Bankası, artan sermaye akımlarının finansal koşullar üzerinde genişletici etkisinin de desteği ile 2013 yılının ilk yarısında yurt içi talebin güçleneceğini öngörüyor. Erdem Başçı yaptığı sunumda, "İç ve dış talebi birlikte değerlendirildiğinde bir önceki rapora göre toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin 2012 yılının ikinci yarısına göre daha fazla, 2013 başlarında ise daha az olarak esas aldık." ifadelerini kullandı.

Sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı, kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili yöneltilen soruya, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının önemi giderek azalıyor. Piyasa oyuncuları da ehemmiyet vermezse daha sağlıklı kararlar alınacaktır." diye cevapladı. Cari açık veren ülkeler arasında Türk Lirası’nın döviz kuru oynaklığının en az olan para birimi olduğunu vurgulayan Başçı, devletin desteklediği bireysel emeklilik konusuna da değindi. Bireysel emeklilik çerçevesinde hesabına 100 lira yatıran vatandaşa 25 lira da devletin vereceğini vurgulayan Erdem Başçı, “Bu konuda devlet oldukça bonkör davranıyor. Bunu yaparken devlet bir şart koyuyor. Emekli oluncaya kadar bu paraya dokunmak yok aksi halde 25 lirayı vermem diyor. Devlet bunu yaparken bize sabrı öğretiyor." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: