Merkür'ün yüzde 95'i görüntülendi

NASA'nın uzay aracı Messenger, Güneş'e en yakın gezegen Merkür'ün (Utarit) şimdiye dek görüntülenmemiş bölümlerinin fotoğraflarını Dünya'ya gönderdi. Bilim adamları, böylece Merkür'ün yüzde 95'inin görüntülendiğini bildirdiler.

Merkür'ün hiç görülmeyen bölgelerinin fotoğrafları

Merkür programının yöneticileri, 14 Ocakta ilk kez Merkür'ü ziyaret eden Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) uzay aracının Pazartesi krater dolu gezegene 200 km sokularak, binlerce resim çektiğini ve önemli miktarda veri ile görüntüyü Dünya'ya gönderdiğini belirttiler.

Reklam
Reklam

Merkür'ün hiç görülmeyen bölgelerinin fotoğrafları

Amerikan Mariner 10 uzay aracının 1974 ve 1975'te Merkür'ün yarısına yakınını fotoğrafladığını, Messenger'ın da Ocakta gezegenin yüzde 20 ve Pazartesi günü yüzde 30'dan fazlasını görüntülediğini ifade eden bilim adamları, ellerinde şu anda Merkür'ün yüzde 95'inin görüntüsü bulunduğunu ve ilk kez bu gezegenin global görünüşünü inceleme olanağı bulduklarını kaydettiler.

Merkür'ün hiç görülmeyen bölgelerinin fotoğrafları

NASA'nın 2004 yılı Ağustos ayında uzaya fırlattığı Messenger'ın gönderdiği fotoğrafların, ABD'nin prestijli üniversitelerinden Johns Hopkins Üniversitesi'nin Uygulamalı Fizik Laboratuvarı tarafından incelenmekte olduğu belirtildi.

AA